Klikom miša do vrijednosti nekretnine

Autor: Velinka Knežević/VL , 09. lipanj 2015. u 13:00
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Više se neće pojavljivati situacija da tri vještaka daju tri potpuno različite procjene, ističe Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Do kraja godine svi će građani moći provjeriti vrijednost svojih nekretnina “klikom” na svoju lokaciju na karti putem interneta, a procjene Porezne uprave pri određivanju poreza ne promet nekretnina neće se razlikovati od stvarnog stanja na tržištu.

Već za dva mjeseca tvrtka Apis će, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, kreirati bazu podataka eNekretnine koja će sadržavati cjenovne blokove po čitavoj zemlji. Riječ je o objedinjavanju statističkih podataka iz baze Porezne uprave od 2012. godine do sada. Podaci će se kontinuirano dopunjavati s podacima o prometu nekretninama koje će jedinicama lokalne samouprave u prijelaznom razdoblju dostavljati javni bilježnici, a kasnije će ih Ministarstvu graditeljstva izravno slati Porezna uprava. Uređenje tržišta nekretnina bit će uspostavljeno Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina koji će saborskim zastupnicima biti predstavljen u četvrtak. Posljednjih godinu dana na snazi je Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina po kojoj su županije trebale početi voditi evidenciju tržišta nekretnina, no nitko je osim Zagreba i još nekoliko gradova nije ispoštovao.

“Posljednjih 80 godina nismo imali propis kojim se regulira procjena nekretnina. U prijelaznom razdoblju Uredbe uočili smo probleme. Ponajprije nedostatak podataka kojim bi se koristili procjenitelji, nedostatna znanja procjenitelja, nepridržavanje propisa s obzirom na o da su mnogi procjenitelji radili elaborate po starome, ne poštujući Uredbu”, objasnio je zamjenik ministrice Željko Uhlir. Bazu podataka koristit će procjenitelji i Porezna pri “razrezivanju” poreza. Ministarstvo će u roku dva mjeseca od stupanja Zakona na snagu izraditi kartu cjenovnih blokova cijele Hrvatske.

“Ažurirat će se 20 podataka iz jednog ugovora, poput lokacije, katnosti, kvadrature nekretnine, godine izgradnje i slično. Bit će osnovana procjeniteljska povjerenstva pri jedinicama lokalne samouprave za davanje stručnih mišljenja u vezi s pripremom i evaluacijom podataka, a postojat će i povjerenstvo na razini Ministarstva koje će provoditi i nadvještačenja. Više neće biti situacija da tri vještaka daju tri potpuno različite procjene”, rekao je Uhlir.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Prodaj nekretninu i kupi dionice, od 1 stana napravi 3 stana, ako si maher.

uzalud i to, SDP/HNS propisali su od 01.01. iduće godine oporezivanje zarade od prodaje dionica. znači gubitak od trgovanja je samo naš, a ako kapne kakva dobit dio će nam oteti država!


ovo je sve priprema za uvođenje novog poreza na nekretnine…. čim prođu izbori možemo očekivati novi porez i uplatnice za dodatni godišnji porez od 1-2% od procjene nekretnine…i tako svake godine dok smo vlasnici! [emo_palacd]

Prodaj nekretninu i kupi dionice, od 1 stana napravi 3 stana, ako si maher.

ovo je sve priprema za uvođenje novog poreza na nekretnine…. čim prođu izbori možemo očekivati novi porez i uplatnice za dodatni godišnji porez od 1-2% od procjene nekretnine…i tako svake godine dok smo vlasnici! [emo_palacd]

New Report

Close