Kamate na subvencionirane kredite za stan ili kuću bit će niže od 3,75 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2018. u 22:00
Na potporu rate kredita mogu računati samo nekretnine sa svim papirima/ M. Mrkonjić/PIXSELL

Novac za subvencije kredita za kupnju nekretnine ili gradnju bit će osiguran, podupire se najviše do 100.000 eura zajma.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je u utorak sve zainteresirane za subvencionirane stambene kredite za mlade da počnu tražiti stanove, skupljati dokumentaciju i ishoditi građevinske dozvole ako su se odlučili za gradnju kuća kako bi bili spremni za natječaj koji će se raspisati početkom rujna.  Natječaj će biti raspisan najvjerojatnije 3. rujna, trajat će tjedan dana i svi koji se prijave dobit će subvenciju.

Novac će se osigurati u proračunu rebalansom za posljednja dva mjeseca ove godine kao i proračunom za iduću godinu, istaknuo je Štromar na brifingu za novinare. Upozorio je pritom da će se subvencije odobravati samo za stanove i kuće koji imaju uporabnu dozvolu, znači gotove nekretnine s potrebnom dokumentacijom, kao i da je za gradnju kuće obvezna građevinska dozvola.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 27. srpnja raspisala je  poziv bankama za sudjelovanje u subvencioniranom kreditiranju, natječaj će biti raspisan do 6. kolovoza i očekuje se da će se javiti više od 10 banaka i da će kamate biti niže od 3,75 posto, rekao je Štromar. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po kvadratu, do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

 

Štromar

Cijene nekretnina rastu zbog porasta BDP-a, ali i zbog ovakvih kredita.

Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.  Prošle godine realizirano je 2320 subvencioniranih kredita i u tim je obiteljima rođeno 201 dijete, a novim modelom produljeno je razdoblje subvencioniranja kredita s prvih četiri na prvih pet godina otplate kredita, te dalje  ostalo dodatno produženje roka subvencioniranja kredita za dvije godine za svako rođeno odnosno usvojeno dijete, dodao je Štromar. O rastu cijena nekretnina kazao je da je to normalna pojava kada raste BDP i plaće, ali i da je analizom utvrđeno da subvencionirani krediti i drugi programi pogoduju rastu cijena.

Štromar je izvijestio i o programu izgradnje POS stanova. Dosad je u POS-u izgrađeno više od 8 tisuća stanova i uloženo 4 milijarde kuna, a u narednih godinu dana planira se početi s realizacijom novih tisuću stanova i to uglavnom u primorskim gradovima kao što su Split, Zadar, Trogir, Bol, Cres, Krk, Poreč, kazao je. Najavio je za danas i objavu javnog poziva za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje stanovnika čije su kuće uništene ili oštećene zbog klizanja tla te pozvao sve zainteresirane da se jave. Rok za podnošenje zahtjeva je 45 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close