Jesu li cijene stanova Zagrebu probile plafon: Kvadrat košta više od 2.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2019. u 09:35
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prema podacima Njuškala, cijene nekretnina u Zagrebu su u posljednih pet godina porasle 26 posto. U proljeće 2019. godine kvadrat stana vlasnici u prosjeku cijene – 2.019 eura. Po jedan euro za svaku godinu.

Stanovi u Zagrebu su 11 posto skuplji nego lani i prosječan kvadrat stoji 206 eura više. Cijene su najviše porasle na Trešnjevci, 37 posto. Kvadrat je u prosjeku 2.142 eura, više nego prije krize, javlja 24 sata

Desetak godina u Zagrebu se gotovo ništa nije gradilo, ali kupci nisu nestali. Kako se gospodarstvo oporavljalo, vraćali su se i oni, a dodatni okidač su državne subvencije i niske kamate na kredite. Na sve strane niču nove zgrade, stanovi se opet kupuju prije nego što se zaliju temelji jer je cijena tad i 150 eura niža po kvadratu. Dok se zgrada dovrši, u prosjeku ostane prazno oko 20 posto stanova. Je li ova pomama pogurala cijene na višu razinu od one prije krize?

"Treba znati da se cijene iz oglasa uvijek spuste za pet do deset posto. Mnogi vlasnici traže nerealne cijene, ali kupci ih ne kupuju", kaže Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. Tvrdi da su cijene ipak niže nego prije krize.

"Špansko, projekt Nova galerija, kvadrati su bili 2.400 eura, sad je novi projekt u susjedstvu 1.800 eura. Novogradnja koju prodajemo stajala je 2.850 eura, a sad je snižena na 2.300 eura", priča Vujović.

Inače, cijene nekretnina u cijeloj Hrvatskoj su za sedam posto više nego prije godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close