Jeftini stanovi u šest gradova počet će se graditi već u kolovozu

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2018. u 07:25
Foto: Thinkstock

Novac od prodaje stanova bit će prihod državnog proračuna ili tvrtke, ovisno o tome je li investitor stana država ili izvođač radova.

Gradnja jeftinih kvadrata za srpske vojnike i policajce počet će u kolovozu ove godine, vlada Srbije prošlog je tjedna usvojila Prijedlog zakona o posebnim uvjetima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga sigurnosti. Taj srpski lex specialis bi već ovog tjedna trebao ući u skupštinsku proceduru, a prva gradilišta se očekuju u Vranju, Kraljevu i Nišu, pišu Večernje novosti.

Ne smiju promijeniti posao

Prijedlog zakona predviđa da kupovinu jeftinog stana mogu očekivati pripadnici sigurnosnih službi koji nemaju trajno riješeno stambeno pitanje, ili imaju neodgovarajući stan. Uvjet je da od stupanja na snagu novog zakona nisu prodali nekretninu, stan ili zgradu, u Srbiji ili na području bivše SFRJ.

 

1578stanova

izgradit će se u prvoj fazi projekta

Novac od prodaje stanova bit će prihod proračuna ili prihod tvrtke, ovisno o tome je li investitor stana država ili izvođač radova. Gradit će se od garsonjera, veličine 32 kvadrata, do četvorosobnih stanova od 92 kvadrata. Kupci povoljnih kvadrata morat će ostati zaposleni u istoj instituciji zahvaljujući kojoj su stekli pravo najmanje deset godina, ali to ne vrijedi za kupce koji prije toga odlaze u mirovinu. U istom razdoblju od deset godina kupci neće smjeti prodati stan.

Najviša cijena četvornog metra iznosit će 500 eura (bez PDV-a). U prvoj fazi projekta, u šest gradova u Srbiji predviđena je izgradnja ukupno 1578 stanova, po 400 u Beogradu i Novom Sadu, 188 u Nišu, 190 u Vranju i po 200 u Kraljevu i Kragujevcu, koji će stajati ukupno 64,35 milijuna eura. Ove godine država planira izdvojiti 1,09 milijuna eura za projektiranje i 1,5 milijuna eura za izgradnju zgrada. Sljedeće godine troškovi se povećavaju na 49,7 milijuna eura, a u 2020. godini iznosit će 11,99 milijuna eura.

Najviše u Beogradu

U Beogradu je planirana izgradnja 14.209 stanova, na pet lokacija Makiško polje, Blok 71 A, Banja Ovča, Borča i Surčin. “U prvoj fazi u Nišu gradit će se 200 stanova na lokaciji vojarne Stevan Sinđelić”, objašnjava gradonačelnik Niša Darko Bulatović, dodajući da traju pripreme pripreme i za druge lokacije jer su ovih 200 stanova početak.

 

10godina

kupci neće moći prodavati svoje stanove

Za pripadnike vojske i policije u Novom Sadu, pod povoljnim uvjetima i uz subvenciju države, trebalo bi biti izgrađeno oko 1800 stanova.

Vijećnici Gradske skupštine u Kragujevcu 27. travnja usvojili su Plan detaljne regulacije naselja Denino brdo, gdje će se, kako je najavljeno, graditi 700 jeftinih stanova. U Vranju u naselju Asambair predviđena je gradnja 190 stanova, dok će se u Kraljevu povoljni kvadrati graditi u prigradskom naselju Ribnica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo im je uvalio Čačić Radimir ………a privatan investitor je netko iz Vlade….

Pisac je htio reći, da Srbi imaju iste kanale korupcije , kao i mi.

OK, pisite vijesti iz Srbije, ali da stavljate na naslovnicu kao glavnu vijest!?! Zasto? Ajde da ima veze s investiranjem, pa da nas zelite pravovremeno informirati i mogucnosti investiranja tamo, ali mislim da ima i u HR vijesti koji bi mogli biti glavna vijest na naslovnici. Mogli ste ovo staviti na naslovnicu ali sastrane. Uostalom, sad sam bio na blicu i procitao to i dolazim ovdje da vidim sto ima kod nas i onda glavna vijest kod nas ono sto je glavna vijest kod njih, da grade stanove za policiju, jaka stvar ….

New Report

Close