Je li porez na nekretnine ustavan?

Autor: Ana Blašković , 26. studeni 2012. u 18:55
Novi porez poteže i pitanje ustavnosti

Novi porez poteže i pitanje ustavnosti.

Novi namet kojeg je predstavio ministar Slavko Linić izazvao je kontroverze, a dio javnosti poteže i pitanje ustavnosti.

"Zamisao da će prema jednoj stopi i uz jednake odbitke porez plaćati obitelj u malom stanu koja uzdržava dvoje djece, kao i vlasnik vile od milijun eura je upitna jer ruši temeljno ustavno načelo da se porez plaća prema ekonomskoj snazi", kazao nam je jedan ekonomist koji je želio ostati anoniman. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije smatra da bi načelo porezne snage teško moglo naći uporište za propitkivanje ustavnosti jer jednoznačne definicije nema, a svaki je porez u načelu nepravedan i jače pogađa siromašnije. "Veći problem je pitanje može li se porez razrezati na nešto što nije u zemljišnim knjigama te kako utvrditi cijenu toj imovini", kaže.

Pita se, primjerice, je li ista vrijednost stana na drugom i trećem katu zgrade koja nema dizalo te kako će porezna uprava utvrditi vrijednosti dva različita stana na istom katu? "Nemoguće je pravedno kvantificirati koliko nešto vrijedi, ovime se samo stvara neizvjesnost", kaže. Profesor ustavnog prava Branko Smerdel rekao je da je "prerano reći ima li temelja za propitivanje ustavnosti jer se svaki porez može dovesti u pitanje". Podsjeća da je i "harač" naposlijetku ocijenjen ustavnim. S druge strane, porez iz 2000. na neizgrađeno građevno i neobrađeno poljoprivredno zemljište, koji je također trebao biti prihod lokalnih vlasti, pao je na Ustavnom sudu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

TKO SE NIJE SKRIO MAGARAC JE BIO !

Valjda vam je sada jasno da je ova Kukuriku Vlada gora od Vlade Skakavaca .

I Skakavci bi vam ostavili više i nebi vam svake godine dolazili .

Rješenje je da svoje nekretnine (bezporezno) darujete svojoj ženi , svojoj djeci ,mami , tati .

Pa neka se tamo u vikendici prijave da stalno žive , plati će manji prirez nego u vašem gradu .

Ako se je HNS-ov Dragičević prijavio u Puščoj-Bistri i ušparao 600.000kn na porezu , možete i vi .

Ako treba i rastavite se od vlastite žene , kao što je to i Bandić učinio .

Ako tko od darovanih kihne , ne provodite ostavinsku raspravu !

Jel vam sada jasno zašto su gruntovne knjige NETRANSPARENTNE ?

Zato da nebi Skakavci znali šta je čije !

New Report

Close