Je li dječji grad u Londonu poučna zabava ili “kapitalistička grozota” koja iskorištava djecu?

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2014. u 16:47
Foto: Kidzania.com

U zapadnom Londonu gradi se mali dječji grad koji će za razliku od dosadašnjih zabavnih parkova mladom naraštaju pružiti priliku iskusiti zaista nešto posebno .

U zapadnom Londonu gradi se mali dječji grad koji će za razliku od dosadašnjih zabavnih parkova mladom naraštaju pružiti priliku iskusiti zaista nešto posebno – suočavanje sa stvarnim svijetom koji ih čeka.

Kako piše Guardian, investicija vrijedna 20 milijuna funti od strane britanske tvrtke Cadbury (najpoznatije po čokoladnim proizvodima) na 75 tisuća kvadratnih metara stvorit će zabavni gradić imena "KidZania" za djecu od četiri do 14 godina.

Dok roditelji kupuju u obližnjem shopping centru, njihova djeca će se upoznati sa zračnom lukom, policijskom stanicom, sportskim stadionom, kazalištem, trgovinama, sveučilištem, bankom, te brojnim restoranima. Dječji gradić imat će čak lokalne novine, putovnice, pa čak i vlastitu valutu.

I dok jedni pozdravljaju ovu ideju, drugima na cijelu priču gledaju kao na još jednu "kapitalističku grozotu" koja u cilju što veće zarade koristi – djecu.

 


Foto: Kidzania.com

Joel Cadbury, investitor cijelog projekta, međutim kaže da se na ovaj način djeci otvaraju oči stvarnoga života, dok tvorac "KidZanie" Xavier Lopez nakon Mumbaia, Tokija, Kaira, Istanbula, Lisabona, Seula i Londona očekuje i probitak u Ameriku.

Kako ističu tvorci "KidZanie", djeca će u najranijoj dobi, za razliku od video-igara ili lunaparka, biti upoznata s mnogim radnim procesima, što znači da "KidZania" ne predstavlja samo simulaciju stvarnoga svijeta već i pripremu za njega. Klinci koji posjete ovaj londonski gradić moći će birati između čak 60 zanimanja, poput primjerice pilota, radio-voditelja, pizza-majstora ili kirurga, a posao će biti plaćen u KodZosu – službenoj valuti grada.

Najskuplja karta za "KidZaniu" koštat će 28 funti, a roditelji će u svakom trenutku radio kontaktom biti u vezi sa svojom djecom koja na novim "radnim mjestima" mogu provesti četiri sata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close