Isplati li se gradnja nekretnine s obzirom na situaciju na tržištu?

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2015. u 11:38
Foto: Opereta

Važan parametar isplativosti građevinske investicije uvijek je lokacija na kojoj se gradi i „ulazna“ cijena zemljišta.

Krajem godine pojavljuje se puno upita vezanih uz isplativost građevinskih investicija. Potencijalni investitori propituju situaciju na tržištu i žele znati isplati li se u nadolazećem periodu graditi. Prema mišljenju Bore Vujovića iz Opereta nekretnina, graditi se isplati, ali ako su zadovoljeni određeni uvjeti.

Važan parametar isplativosti građevinske investicije uvijek je lokacija na kojoj se gradi i „ulazna“ cijena zemljišta. Da bi se zemljište prodalo, cijena mora biti prilagođena situaciji na tržištu. Zemljište za gradnju obiteljske kuće ne može imati istu cijenu kao zemljište na kojem se može graditi zgrada, ističe Vujović iz Operete.

Uzmimo za primjer zemljišta na atraktivnim lokacijama. To su naravno uvijek centar grada, Kvatrić, Trešnjevka sjever i jug, Trnje, Maksimir, ali isključivo tramvajska zona. Cijene zemljišta na atraktivnim lokacijama i njihova vrijednost računaju se po izgrađenosti, odnosno potencijalu koji nose.

Ako se može izgraditi 500 m2 BRPa (bruto razvijene površine), onda je to oko 400 neto prodajnih kvadrata. Vlasnik zemljišta od toga može dobiti 15% – 20%. Ako uzmemo za primjer da je prodajna cijena stana na toj lokaciji 2.000 €/m2, investitor će prihodovati 800.000,00 eura. U ovom slučaju investitor zemlju može platiti 120.000,00- 160.000,00 eura. Sve preko toga za investitora se ne isplati, navodi Vujović.

S početkom godine, od 1.1. 2015. u cjelokupni iznos prodajne cijene stana ulazi PDV. Od 800.000,00 € iz našeg primjera, 20 % odmah odlazi u državni proračun, a nakon što banka uzme svoj dio za financiranje, investitoru, koji kvadrat plaća po BRPu ostaje dio zarade, ako se sve odvije prema planu.

Prema tome, ako danas gradite, moguće je da zaradite, ali budite svjesni da ste izloženi riziku te da su u vaše investiranje uključeni državni proračun, banka i vlasnik zemljišta.

U suradnji s agencijom Opereta, za vas smo odabrali potencijalno zanimljiva zemljišta.

Naselje Borovje u Budaševskoj ulici. Zemljište površine 408 m2, sa ruševnom kućom u mirnom dijelu naselja. Blizina škole, autobusa i ostalih sadržaja. Kuća za rušenje cca.24 m2.

Zemljište na prodaju, sastoji se od 3 parcele, cca 800m2 se nalazi u građevinskoj zoni, ostatak u zelenoj.  Odlična i mirna lokacija za gradnju manje zgrade ili obiteljske kuće sa velikom zelenom površinom.

Zemljište na Črnomercu, Sveti Duh. Građevinsko zemljište na odličnoj lokaciji veličine 992 m2. Odlična prometna povezanost. Stambena gradnja. Vlasništvo čisto.

Komentirajte prvi

New Report

Close