Irci se plaše da skupi stanovi opet nose krizu

Autor: Tomislav Pili , 07. kolovoz 2017. u 22:00
Broj građevinskih dizalica u Dublinu udvostručio se u odnosu na lanjsku zimu/FOTOLIA

Ekonomisti tješe javnost tvrdnjama kako sadašnji brzi ekonomski rast nije temeljen na kreditima, već zdravom rastu zapošljavanja.

Dok irska javnost smatra kako zemlja ništa nije naučila iz sloma tržišta nekretnina i krize koja je prije pet godina poharala zemlju, ekonomisti ocjenjuju da je trenutni brzi rast gospodarstva na mnogo zdravijim temeljima nego u prošlom desetljeću.

Građevinske dizalice opet dominiraju vizurama glavnog grada Dublina, a cijene najma nekretnina odletjele su u nebo. Kako prenosi The Guardian, dnevni list Irish Times započeo je u veljači prošle godine izračunavati koliko se dizalica vidi iz njihovog sjedišta u središtu grada kao pokazatelj građevinske aktivnosti. Dok je lanjske zime bilo 34 dizalica, prošloga mjeseca već ih je 69.

 

6,2 posto

iznosi stopa nezaposlenosti u Irskoj

Dublin gura cijene
Službeni podaci za prvo tromjesečje kazuju da je prosječna cijena najma stambenog prostora na nacionalnoj razini iznosila 1131 euro, 13,4 posto više nego godinu ranije. Rast cijena prvenstveno je "zasluga" Dublina gdje cijene rastu i 14 posto godišnje. U prijestolnici se cijene mjesečnog najma kreću između 1398 eura i 1868 eura. Statistika kazuje da su cijene najma u Dublinu trenutno 15 posto više od tadašnjih rekordnih razina zabilježenih 2008. godine, pa je jeftinije unajmiti stan u Londonu nego u irskom glavnom gradu.

Najam uredskog prostora trenutno u prosjeku stoji 642 eura po četvornom metru, 42 posto više nego u Frankfurtu, upozorava ekonomist David McWilliams. Takav skok cijena izazvala je britanska odluka o izlasku iz Europske unije. Tržište, naime, smatra, da će dobar dio kompanija preseliti iz Londona u Dublin. Međutim, ako Brexit ne pokaže da su očekivanja bila točna, na tržištu komercijalnih nekretnina opet se napuhuje balon, smatra McWilliams. Slično smatra i vlasnik male obiteljske električarske tvrtke koji je želio ostati anoniman. 

 

15 posto

skuplji je najam u Dublinu nego na vrhuncu 2008.

Što ako balon pukne?
Na vrhuncu građevinskog buma 2006. godine on i njegov otac zapošljavali su 14 radnika. Po izbijanju krize 2012. i pada cijena nekretnina za gotovo 60 posto morali su ih sve otpustiti. Danas opet zapošljavaju šestero radnika. "Posla ima koliko želite. Sve je istovjetno kao i prije. Cijene nekretnina brzo rastu. No, što ako balon opet pukne? Izgleda da nikada nećemo izvući pouku", ističe taj poduzetnik. Međutim, ekonomski analitičari tvrde kako je sadašnji gospodarski rast opsežniji i dublji od pretkriznog razdoblja i ne događa se samo u prijestolnici, već i u provinciji.

 

42 posto

skuplji je najam uredskog prostora nego u Frankfurtu

Loretta O'Sullivan iz središnje banke Irske tvrdi kako je rast zapošljavanja ključni pokazatelj jer se tjedno otvara 1000 novih radnih mjesta, od čega tri četvrtine izvan Dublina. "Važna razlika između sadašnjeg rasta i onog prije krize jest što ovaj nije temeljen na kreditiranju. Rast kreditiranja u Irskoj i dalje je relativno slab. Danas imamo rast zapošljavanja, uz nisku inflaciju i ponešto rasta plaća", tvrdi O'Sullivan. Za razliku od 2012. kada je nezaposlenost iznosila 15,2 posto, sada je na 6,2 posto. Ako se obistine predviđanja središnje banke o ovogodišnjem rastu od BDP-a od 4,8 posto, Irska će četvrtu godinu zaredom biti najbržerastuće gospodarstvo Europske unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close