Idući na ruku bankama država bi oštetila cijeli nekretninski sektor

Autor: Marija Crnjak , 14. listopad 2013. u 11:09
Država bi trebala pružiti iste uvjete svima, a ne favorizirati banke/Željko Lukunić/PIXSELL

Preuzimanje upravljanja i najma stanova od banaka imalo bi velik socijalni moment jer bi se srušile cijene najma.

Ideja da država preuzme upravljanje i najam stanova koje su banke dobile od svojih neplatiša te subvencionira stanarinu, što je najavio ministar financija Slavko Linić, ne samo da neće oživjeti tržište nekretnina, već prijeti narušavanju tržišne utakmice.

Naime, država bi time promovirala banke na štetu ostatka nekretninskog sektora, upozoravaju stručnjaci koji takvu mjeru drže neozbiljnom i opasnom. Iako se možda čini efikasnim rješenjem za zaustavljanje crnog tržišta najma nekretnina, rušenje cijena najma ispod tržišne koje bi uslijedilo ugrozilo bi i zdravi dio sektora. Prema nekim procjenama, riječ je o oko 55000 neprodanih stanova u vlasništvu banaka."Problem s neprodanim stanovima prevelik je i preozbiljan da bi se posezalo za ovakvim hibridnim rješenjima koja ne rješavaju uzroke. Svi sudionici te problematike trebaju sjesti za stol i pokušati naći prikladno rješenje. Država ne može iznajmljivati stanove, to bi mogli eventualno gradovi ili jedinice lokalne uprave, no vidjeli smo što je Grad Zagreb napravio s Jelkovcem", kaže Zdenko Karakaš, direktor Udruge poslodavaca graditeljstva pri HUP-u te dodaje da cijene najma već sad ne pokrivaju troškove.

 

Tica

Slavko Linić je smislio zamjenu za porez na nekretnine

Uz ogradu da tek trebamo čuti detalje Linićevog prijedloga, ekonomski stručnjak Josip Tica, profesor na katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu također nije sklon takvim rješenjima, unatoč jasnim motivima države."Linić je smislio kako će naći zamjenu za porez na nekretnine, koji je naišao na ogroman otpor javnosti, pa misli dampingom razoriti sektor iznajmljivanja na crno. Međutim, usput će srušiti i dio legalnog tržišta kojem se sprema opaka konkurencija. Radi se o kontroverznom rješenju koje je reakcija na kontroverzne otpore oporezivanju nekretnina i mjera za punjenje budžeta od poreza od najma koji bi se povećao. Kad je u pitanju interes države, to ima smisla ako banke te stanove državi ustupe besplatno, u suprotnom radilo bi se o političkom samoubojstvu", smatra Tica. Profesor dodaje da ne treba zanemariti ni socijalni moment mjere koja bi zbog pada cijena najma pogodovala građanima.

"Veliki dio građana na stanovanje izdvaja najveći dio obiteljskog budžeta, i drastičan pad cijena itekako bi naišlo na odobravanje javnosti, dakako samo kod onih koji se ne bave iznajmljivanjem", dodaje Tica.Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta Linićevu ideju vidi kao uplitanje u slobodno tržište s kojim treba biti jako oprezan."Ako će država subvencionirati najam stanova kako bi suzbila nelegalno tržište, onda mogućnost mora pružiti svima koji iznajmljuju a ne samo bankama. Zašto neki građani koji iznajmljuju svoje stanove, jer ih ne mogu prodati, ne bi mogli dati državi da im upravlja i naplaćuje najam, kako bi sa sebe skinuli troškove? U suprotnom, radi se o uvođenju nelojalne konkurencije koje će imati loše posljedice", upozorava Boro Vujović koji smatra da umjesto takvih rješenja nekim drugim poticajnim mjerama treba potaknuti oživljavanje tržišta nekretnina. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Većina nas je indoktrinirana godinama, da je čovjek bez bilo kakve nekretnine goljo, bez obzira na ostala materijalna dobra. I danas javno pred tv kamerom izjavljuju da bi rado kupili stan na kredit, da budu “u svom”, jer nemaju povjerenja u dugoročnost jeftinijeg najma stana. Naravno i država snosi veći
dio krivice za ovakva razmišljanja.

Linić … samo unaprijed!!!! Tržišta Nekretnina treba rušiti …

A meni nije jasno kako ti moj stav moze biti nejasan?

Tebi su tvoji stavovi nejasni. Ti si zapravo za to da se nastavi sa dosadasnjim intervencionizmom prema kojemu se stiti one koji su zbog poplave jeftinog i lako dostupnog novca, kupovali preskupe i prevelike nekretnine.

m2 stana u izgradnji kosta max 600€ i to za stanove srednje kvalitete, sve iznad toga je extraprofit. Zasto bi nekolicina pametnih i racionalnih u baratanju svojim novcem, ispastalo zbog vecine koja nema zdrav odnos samom sebi i svom novcu?

Znaci po tebi bi trebalo zabraniti i trgovcima da nude jefinitije proizvode jer treba stititi one koji su do sada te iste proizvode kupovali po znatno visim i umjetno napumpanim cijenama?

Chita nije jasno što je tvoj stav…

Slažem se da je prenapuhana cijena nekretnina glavni uzrok napih prevelikih dugova ali ne kužim što hoćeš reći u svezi Linićeva intervencionizma
Kao, neka pomogne sa jeftinim najmom a one koji su već preplatili nekretnine tko šiša…e pa u tom smislu Vujović je u pravu, to je nelojalna konkurencija a to je drugi najveći problem u Hrvata…i stvarno, zašto ne bi pomogli i drugima da iznajme stan…
I onda opet, oni koji su kupili nekretnine prije imaju se zbog čega žaliti…a to je da im uvjeti nisu bili isti…

New Report

Close