Iako je 2008. još nedostižna, usporavanje pada cijena donosi optimizam na tržište

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2015. u 22:00
Energetska obnova zgrada novi imperativ/K. Štedul-Fabec/PIXSELL

Ove ćemo godine imati 30.000 transakcija, prema 60.000 iz 2008., no tržište se polako stabilizira, istaknuo je Josip Zaher iz HGK.

Ove se godine vide pozitivni pomaci na tržištu nekretnina, pad cijena od dva do tri posto ipak je mnogo bolji od prošlogodišnjih devet posto, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Josip Zaher u petak na 24. forumu poslovanja nekretninama u zagrebačkom hotelu Westin.

 "Sigurno je da se tržište neće vratiti na razine iz 2008., kad je u Hrvatskoj obavljeno 60.000 kupoprodajnih transakcija stambenih i poslovnih objekata. Ove ćemo godine imati 30.000 transakcija, ali usporavanje pada cijena donosi optimizam i nadu za još stabilnijim tržištem. Posao bi u idućim godinama trebao ići bolje jer se nadamo da će doći i do porasta kupovne moći stanovništva", rekao je Zaher. Istaknuo je da se posljednjih osam godina struka uspješno razvija, da je više od 3000 ljudi položilo ispit za agenta za prodaju nekretnina, a u registru posrednika u prometu nekretninama je 877 pravnih i fizičkih osoba.

Govoreći o obvezi energetskog certificiranja nekretnina, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva Nada Marđetko Škoro  napomenula je kako je istraživanje najrazvijenijih zemalja EU pokazalo da su zgrade namijenjene prodaji četiri posto skuplje ako imaju smo jedan energetski razred više u odnosu na građevine s manjim razredom.

 "Imamo primjer Beča, gdje su u nekim slučajevima pri kreiranju cijena nekretnina za prodaju energetski razredi važniji od lokacije", rekla je napomenuvši kako je 50% zgrada u nas  sagrađeno prije 1970., kad se nije vodilo računa o energetskoj učinkovitosti, ali i da će 75% takvih zgrada postojati i 2050., pa je važno voditi računa o povećanju njihove energetske učinkovitosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close