HUP: Boravak samo većim ulagačima; Agenti za nekretnine: Nije to rješenje

Autor: Marija Crnjak , 24. siječanj 2013. u 19:00
Stalni boravak strancima koji u Hrvatskoj kupe nekretninu?

Stalni boravak strancima koji u Hrvatskoj kupe nekretninu?

Stranim državljanima koji u Hrvatskoj kupe nekretninu treba omogućiti pravo stalnog boravka, izjavio je nedavno naftni konzultant Davor Štern, koji se i prije zauzimao za uvođenje te prakse po uzoru na razvijene zemlje.

Iako se s njegovom idejom poslodavci načelno slažu, ističući da bi takva politika pridonijela privlačenju investitora, upozoravaju na to da se stalni boravak treba "zaraditi" značajnijim ulaganjem od same kupnje nekretnine. Sudeći pak po reakcijama iz mjerodavnih ministarstava, inicijativa nije naišla na plodno tlo.

Mamac za Ruse

"Na tržištu imamo tisuće neprodanih stanova, građevinske tvrtke koje su zbog toga u gubicima i banke koje na ime dugova dobivaju nekretnine, koje opet ne uspijevaju prodati. S druge strane, uopće nemamo dozvola za stalni boravak stranih državljana koji kupe nekretninu u Hrvatskoj, što je poseban problem kad su posrijedi državljani brzorastućih zemalja BRIC-a, uz iznimku Brazila. Državljani svih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, Kinezi i Indijci vize čekaju po mjesec dana, onda dobiju jednokratnu vizu na kratki rok, a uopće nema dozvola za stalni boravak. U tim uvjetima teško ćemo privući ulagače", upozorava Štern.

Ističe kako na području cijeloga bivšeg Sovjetskog Saveza živi viša srednja klasa koja ima novca, a ne ide u Monte Carlo, no za put u Hrvatsku moraju imati vize.

"Kad bismo im omogućili da u svoje nekretnine dolaze temeljem prava boravka, a ne da svaki put moraju vaditi vizu, privukli bismo ih na ulaganje u nekretnine, ali i na pokretanje poslova koji bi mogli pridonijeti oživljavanju gospodarstva", kaže Davor Štern, koji vjeruje da bi u novim okolnostima u roku od godinu dana bili prodani svi stanovi.

Zasad privremeno

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) objašnjavaju da posjedovanje nekretnine prema odredbama aktualnog Zakona o strancima već jest jedna od osnova za dobivanje boravka, no samo privremenog.

"Propisano je da se strancu može odobriti privremeni boravak, najdulje do šest mjeseci u godini dana. Izuzetak su državljani članica europskoga ekonomskog prostora kojima se, ako su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, privremeni boravak može odobriti s rokom valjanosti do jedne godine, uz mogućnost produljenja. Osim vlasništva nekretnine, stranac mora ispuniti još neke zakonske uvjete, kao što je određeni iznos novca za uzdržavanje, te zdravstveno osiguranje", stoji u odgovoru na naš upit.

No, u Ministarstvu vanjskih poslova, kao ni u Ministarstvu gospodarstva, nisu nam odgovorili na pitanje razmatra li se mogućnost da se uvede pravo na stalni boravak za strance koji ovdje kupe nekretninu, odnosno ulože određeni iznos novca.

Ideju uvođenja tzv. zelene karte strancima nakon što kupe nekretninu u Hrvatskoj podržavaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), no samo kvalificiranim ulagateljima prema imovinskom cenzusu.

Zasad neuspjelo lobiranje

"To je dobra metoda privlačenja investitora koju primijenjuju sve razvijene europske zemlje, te Kanada i SAD, no svakako bi se prilikom dodjele prava stalnog boravka stranim državljanima trebao uzeti u obzir iznos investicije koju planiraju u Hrvatskoj.

Posrijedi mora biti ozbiljna investicija ili osnivanje trgovačkog društva s ciljem određenih investicijskih projekata", kaže Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca. Bilo je, dodaje, razgovora o toj temi s predstavnicima vlasti, no zasad bez konkretnih rezultata.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), ne smatra da bi stranci spasili građevince ako bi uz kupnju nekretnine dobili stalni boravak. "Ideja da se strancima omogući boravak ako kupe nekretninu u Hrvatskoj logična je jer se poslovanje svih stranih državljana koji rade u Hrvatskoj nužno veže uz privatni život.

No, problem neprodanih nekretnina nastao je ponajprije zbog niza loših odluka građevinskog sektora i banaka koje su ih pratile te nedostatka kvalitetnih projekata. Stoga navedena olakšica strancima ne bi mnogo promijenila u sektoru", smatra Dubravko Ranilović. 

Prodali bi se tako svi stanovi u roku od godinu dana
Davor Štern, konzultant

Za stalni boravak trebala bi to biti ozbiljna investicija  
B. Jakelić, HUP

Problem imamo zbog loših odluka građevine i banaka
D. Ranilović, HGK

Komentirajte prvi

New Report

Close