‘RH percipiraju kao zemlju lokalnih šerifa, puno ih je izgubilo novac’

Autor: Ana Blašković , 10. travanj 2014. u 16:48
Thinkstock

Situacija na tržištu poslovnih nekretnina dovoljno je loša zbog krize, a sporadični interes pokojeg stranog ulagača brzo otjera administracija.

Situacija na tržištu poslovnih nekretnina dovoljno je loša zbog krize, a sporadični interes pokojeg stranog ulagača brzo otjera administracija, moglo se čuti na 10. konferenciji tržišta nekretnina u Zagrebu. 

"Hrvatsku se percipira kao zemlju lokalnih šerifa. U nekim regijama poput Varaždina je situacija bolja, no što idete južnije više je primjera ulagača koji su izgubili svoj novac”, kaže direktor Spiller Farmera Patrick Franolić. 

Vedrana Likan iz Colliers Internationala istaknula je primjere velikog interesa stranih investitora za nekretnine u Hrvatskoj, no svako ulaganje na kraju je završilo u Srbiji, Mađarskoj ili Austriji. U Srbiji postoji konsenzus između Vlade i lokalne uprave pa ulagač dobije subvencioniranu komunalnu naknadu, povrat novca iz EU fondova ili porezne olakšice. Kod nas? Mi ne možemo dobiti ni sastanak s nadležnima”. Postoji velik animozitet administracije prema privatnom sektoru i manjak razumijevanja što bi ulaganje moglo donijeti. To je posljedica mentaliteta, intelektualnih kapaciteta i manjka znanja”, ustvrdila je Likan. 

Na tržištu komercijalnih nekretnina, najrazvijenijem dijelu nekretninskog tržišta, situacija je i dalje loša. Znakovi oporavka mogući su iduće godine, a u 2016. situacija bi se mogla vratiti na pretkrizne razine. Igrači na tržištu računaju da bi se oporavak eurozone mogao zainteresirati ulagače za Hrvatsku. Tržište ‘retaila’ je zasićeno, aktiviraju se jedino ranije započeti projekti dok konkretnih poteza politike za iskorištavanje ogromnog potencijala logistike nema.

Komentirajte prvi

New Report

Close