GALERIJA: Ovako to izgleda kada izgradite eko hotel u egipatskoj pustinji

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2013. u 17:13
Fotografije preuzete s portala www.croenergo.eu

Oaza Siwa nalazi se na obalama istoimenog jezera u Egiptu te je udaljena nekih 50-ak kilometara od libijske granice.

Autor/Izvor/Fotografije: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / EQI / Omar Hikal / Khaled Nagy

Oaza Siwa nalazi se na obalama istoimenog jezera u Egiptu te je udaljena nekih 50-ak kilometara od libijske granice. Radi se o pustinjskom krajoliku koji je bio naseljen još prije 10 tisuća godina te je prepun arheoloških nalazišta. 

Jedan od dokaza drevnih naselja su i tradicionalne siwanske kuće koje su nedavno obnovljene i proširene korištenjem tradicionalnih metoda gradnje te postale dio ekološki orijentiranog hotela Adrere Amellal koji je nudi Wifi, telefon, električnu energiju i druge dobrobiti moderne civilizacije, već čistu uživanciju u netaknutom pustinjskom krajoliku i predivnom noćnom nebu.

Kuće je renovirao Environmental Quality International (EQI), privatna inicijativa koja svoju djelatnost usmjerava prema očuvanju tradicionalnih metoda gradnje, načina života i konzaltinga u ekološkim projektima te djeluje već više od 32 godina u Egiptu, Africi i na Bliskom Istoku. Strukture su obnovljene mješavinom kamene soli i blata koja se lokalno naziva kershef te kamenim blokovima, dok se neke jedinice nalaze u planini koja okružuje oazu.

Debeli zemljani zidovi upijaju toplinu tijekom dana te održavaju svježinu u zatvorenom prostoru te isijavaju prikupljenu toplinu tijekom hladnih pustinjskih noći. Veličina i lokacija svih prozora osmišljena je na način da maksimalno iskoriste lagani pustinjski povjetarac te stoga eliminiraju potrebu za klima uređajima. Uljanice i svijeće su jedini izvor svjetlosti koji u igri plamena i svjetla dodatno naglašavaju teksture kamenih i zemljanih zidova. Niz vanjskih dvorišta spaja povezane građevine te potiče sjedenje na otvorenom u skladu sa prirodom. 

No, osim arhitekture iz EQI-ja napominju kako je najistaknutija značajka hotela poticanje nestajućih lokalnih obrta koji su djelovali tijekom tisuća godina. Taku su kreveti izrađeni od stlačenog pamuka, a sobe uređene ručno izrađenim drvenim namještajem. Adrere Amellal hotel dokaz je kako se pametnim razmišljanjem može očuvati i potaknuti lokalne obrte, metode gradnje i materijale te ih uskladiti sa sve traženijim bijegom i odmorom od naše tehnološki orijentirane civilizacije. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close