Eurostat: Rastu cijene nekretnina u Hrvatskoj i EU-u

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Pad cijena zabilježila je samo Italija, i to za 0,9 posto u odnosu na treće tromjesečje 2016. godine.

Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji blago su ubrzale u trećem tromjesečju 2017. u odnosu na isto razdoblje godine ranije dok je u Hrvatskoj njihov rast blago usporio, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

Cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju za 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, utvrdio je Eurostat. U prethodnom su tromjesečju uvećane 4,4 posto.

Na razini eurozone cijene nekretnina porasle su u promatranom razdoblju 4,1 posto, nakon revidiranog 3,7-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše su na godišnjoj razini poskočile cijene stambenih nekretnina u Češkoj, za 12,3 posto. Slijede Irska s 12 posto i Portugal s 10,4 posto.

Pad cijena zabilježila je samo Italija, i to za 0,9 posto u odnosu na treće tromjesečje 2016. godine.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju 2017. porasle 3,8 posto u odnosu na isto tromjesečje godine ranije. U drugom su tromjesečju uvećane 4,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Ravnomjeran rast cijena u EU na tromjesečnoj razini

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem tromjesečju 2017. za 1,7 posto, utvrdili su u Eurostatu.

Time je njihov rast u EU bio identičan kao i u prethodnom tromjesečju, prema revidiranim podacima Eurostata, dok je u eurozoni blago ubrzao u odnosu na također revidiranih 1,4 posto zabilježenih u razdoblju od travnja do lipnja.

Među zemljama članicama najviše su u trećem tromjesečju prema raspoloživim Eurostatovim podacima na tromjesečnoj razini porasle cijene stambenih nekretnina u Irskoj, za 5,7 posto. Slijede Malta sa 4,3 posto i Nizozemska 3,7 posto.

U Hrvatskoj su cijene nekretnina u trećem tromjesečju 2017. godine porasle 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 3,7 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Niže cijene nekretnina na tromjesečnoj razini bilježile su u razdoblju od srpnja do rujna 2017. samo Rumunjska, za 1,6 posto, te Finska i Italija, za po 0,5 posto, i Cipar, za 0,3 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!