‘Državi nisu plaćali ništa, a u središtu su Zagreba naplaćivali nekretninu i do 60 tisuća kuna mjesečno’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2019. u 10:00
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Marić je podsjetio da je posljednjom prodajom tri velika turistička kompleksa, a uz Maestral, riječ je o crikveničkom Jadranu i Hotelu Makarska, državni proračun uprihodio otprilike 600 milijuna kuna.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je u srijedu da će do ljeta posljednje dvije turističke nekretnine u državnom vlasništvu biti ponuđene na prodaju, a riječ je o dječjem selu na području Baške vode i dječjem lječilištu u Krvavicama.

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Marić se osvrnuo na jučerašnje potpisivanje ugovora o prodaji Hotela Maestral, kazavši da se radi o  posljednjem velikom turističkom kompleksu koje je prodavalo Ministarstvo državne imovine.

Ugovor o prodaji i prijenosu  68,94 posto dionica Hotela Maestral iz Dubrovnika tvrtki PND Strategija, u vrijednosti 153,5 milijuna kuna, potpisali su u utorak ministar Marić, direktorica PND strategije Matea Mateković i ravnatelj CERP-a Milan Plećaš.

Marić je podsjetio da je posljednjom prodajom tri velika turistička kompleksa, a uz Maestral, riječ je o crikveničkom Jadranu i Hotelu Makarska, državni proračun uprihodio otprilike 600 milijuna kuna.

Također, kazao je da su u pripremi za prodaju još dva velika projekta na području Baške Vode. Riječ je o devastiranom bivšem dječjem selu, za koje je izvršena procjena vrijednosti te su razriješeni imovinsko-pravni odnosi. Do ljeta će, kaže Marić, to bivše dječje selo ići na natječaj, a cijena će biti iznad sto milijuna kuna.

Kako je kazao, također do ljeta u prodaju će ići i dječji hotel u obližnjim Krvavicama. To su u resoru Ministarstva državne imovine dvije posljednje turističke nekretnine, izjavio je Marić.

Mjesečno se očekuje 100-njak novih ugovora o zakupu državnih poslovnih prostora

Na pitanje je li napokon riješena situacija s bespravnim zakupom državnih poslovnih prostora i bespravnim korištenjem stanova u vlasništvu države, a radi se najčešće o nekretninama u najužim gradskim jezgrama, Marić je ocijenio da je u tom segmentu 28 godina vladalo bezakonje. 

Kazao je da je postojalo više kategorija, pa su neki, među kojima ima i zvučnih, javnih, imena, imali stanarsko pravo te su stekli pravo na otkup nekretnine po povlaštenim, kako je rekao, mizernim cijenama. No, ni to nisu plaćali, a radilo se, naglasio je, o ratama od samo stotinjak kuna. "Mi smo pokrenuli procese i sada svi uredno plaćaju", izjavio je Marić.

Nadalje, bespravnih korisnika poslovnih prostora i stanova u državnom vlasništvu ima na tisuće, no i tu se, kaže Marić, situacija popravlja. Marić je kazao da su ti bespravni korisnici poslovnih prostora, isto rako u samim gradskim središtima, često iznajmljivali prostor trećim osobama i za to ubirali mjesečnu rentu od 30-ak, 40-ak ili čak 60 tisuća kuna.

"Državi nisu plaćali ništa, a u središtu su Zagreba naplaćivali nekretninu nekad i do 60 tisuća kuna mjesečno. Sad ti korisnici plaćaju Hrvatskoj iste takve iznose. Samo u siječnju sklopljeno je 120 takvih ugovora", rekao je Marić, dodavši da svaki mjesec očekuje više od 100 novih ugovora o zakupu poslovnih prostore, a što će se na državni proračun reflektirati u milijunima kuna.

Vezano uz bespravno korištenje stanova naveo je da su mnogi takvi korisnici već iseljeni i prijavljeni DORH-u. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

….. često iznajmljivali prostor trećim osobama i za to ubirali mjesečnu rentu od 30-ak, 40-ak ili čak 60 tisuća kuna.

zašto se piše općenito? neki??? pa napiši javno IME i PREZIME, neka se zna i javno tko je to dobio i rentao.

New Report

Close