Cijene građevinskih zemljišta već od 1 do 2 eura po kvadratu

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2017. u 14:15
Ilustracija Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Najskuplja građevinska zemljišta tijekom prosinaca su bila ona na Jadranu.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom prosinca bile oko 3 posto niže no mjesec ranije. Pritom je najveći mjesečni pad cijena zabilježen na području Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

U većini je županija, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen pad cijena, a porast bilježe tek Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija.

Prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta u Gradu Zagrebu je tijekom prosinca iznosila 138 eura po metru kvadratnom što je 2,2 posto više no mjesec ranije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji cijene su porasle za 0,7 posto, te se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 140 eura.

Najskuplja građevinska zemljišta tijekom prosinaca su putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com oglašavana na Jadranu, a pritom se na prvom mjestu nalazila Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila 152 eura.

Na području Šibensko-kninske županije tražene cijene zemljišta tijekom prosinca su pale za 0,8 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 128 eura. 
Zadarska županija bilježi mjesečni pad od 3,4 posto, pa se prosječna tražena cijena „kvadrata“ zemljišta spustila na 114 eura.

Među jeftinijim područjima za kupnju građevinskih zemljišta na oglasniku Crozilla.com su se tijekom prosinca našle Sisačko-moslavačka županija, gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo tek oko 10 eura, zatim županija Koprivničko-križevačka u kojoj je cijena iznosila 15 eura te Krapinsko-zagorska u kojoj se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 16 eura.

Velike razlike u cijenama

Od županije do županije, na oglasniku Crozilla.com možemo uočiti oglase za prodaju građevinskih zemljišta s drastičnim razlikama u cijeni. 

Na području Jadrana moguće je pronaći građevinska zemljišta uz more čije se cijene kreću i 1000 eura po „kvadratu“. U isto su se vrijeme putem Crozilla.com prodavala i zemljišta na manje atraktivnim područjima čije su cijene daleko niže od prethodno spomenutih. 

U pojedinim je županijama u unutrašnjosti tijekom prosinca na Crozilla.com bilo oglasa za građevinska zemljišta koja su se prodavala po cijeni od 1-2 eura po metru kvadratnom. 
Sisačko-moslavačka županija jedna je od takvih.

Mirjana Marjanović vlasnica agencije za nekretnine „Vaš dom“ iz Petrinje za Crozilla.com rekla je kako je, unatoč vrlo niskim cijenama, potražnja za takvim zemljištima vrlo slaba. „Najniže cijene su u seoskim naseljima, slabije prometno povezanim i rijetko nastanjenim područjima s lošom infrastrukturom, kakvih je veliki broj na našem području. Zato ih toplo preporučamo osobama koje cijene mir, prirodni, nezagađen, potpuno čist okoliš.“

Dodaje kako su u gradskim naseljima u Sisku i Petrinji cijene zemljišta ipak nešto više, ali niti ondje ne prelaze 10-20 eura po metru kvadratnom. „Razlog lošoj potražnji i na tim lokacijama je visoka cijena građevinskih dozvola, komunalnih davanja i troška komunalne infrastrukture, naročito kada se usporede s ponudom kuća i stanova koji sve to imaju riješeno i s cijenom adaptacije ne premašuju troškove u novogradnji.“ – rekla je Mirjana Marjanović za Crozilla.com.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ocito su lokalci napravili previse prenamjena i izbili sami sebi posao zivota
Sad im obitelji moraju na baustelu u de
Ovca se sisa i muze a ne kolje a oni to nisu znali

U Zagrebu je cijena zemljišta za izgradnju od 350 do 700 eura po kvadratu.

A tko želi graditi u donjoj šPičkovini ili Podbrežju neka izvoli.

Vidjeli smo kak je to završilo na svinjogojskoj farmi u Sesvetama.

Jedva Bandić utrapio svojoj braći Romima kao socijali.

Kao društvo smo previše usredotočeni na tražene cijene, umjesto na posignute cijene.

zemljište besplatno, materijal džabe, radna snaga mukte, građevina mora rasti, čista zarada

New Report

Close