Cijene stanova u Hrvatskoj napokon rastu

Autor: Agencija VLM , 21. siječanj 2015. u 15:14
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U trećem kvartalu 2014. u odnosu na drugi kvartal cijene rasle za 4,7 posto.

Cijene nekretnina za stanovanje u eurozoni porasle su u trećem kvartalu prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2013. za 0,5 posto, a čak 2,3 posto unutar EU, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U odnosu na drugi kvartal taj je porast u eurozoni 0,6 posto, odnosno 1,1 posto u EU. Među njima vodeća je po porastu cijena i naša zemlja, gdje su cijene stanova u trećem kvartalu u odnosu na drugi kvartal porasle za 4,7 posto, u Irskoj 6,2 posto, te Letoniji 4,9 posto.

Takav rast u Hrvatskoj nije već dulje vrijeme zabilježen. Na kraju 2013. godine zabilježen je rast u iznosu od 0,2 posto, zatim su u prvom kvartalu 2014. pale cijene za 2,7 posto na kvartalnoj razini, odnosno 9,7 posto na godišnjoj razini i tada smo zabilježili najveći pad cijena u EU, da bi u drugom kvartalu porasle za 0,6 posto, te u trećem imali rekordan rast od 4,7 posto.

Najveći pad cijene stanova imale su Slovenija, Rumunjska i Malta. Na godišnjoj razini najveći rast cijena nekretnina od 15 posto zabilježila je Irska, zatim Estonija sa 13,2 posto, Letonija i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 11,7 posto, te Švedska i Litva s oko deset posto rasta. Slovenija i na godišnjoj razini ima najveći pad cijena stanova, a slijede Italija i Rumunjska. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

A šta se promjenilo da bi cijene rasle ?

Uveli 25 % porez PDV ?

Najavljuju uvođenje poreza na nekretnine ?

Predviđam : Nastavak pada cijena nekretnina.

Prvo su pale 9.7 godisnje , pa su narasle 4.7 i to je porast.. neobicna neka matematika, ali ajd dobro

New Report

Close