Cijene nekretnina u Sloveniji lani povećane za 15%

Cijena starih stanova u glavnom gradu Slovenije doseže 3000 eura po kvadratu Cijena starih stanova u glavnom gradu Slovenije doseže 3000 eura po kvadratu

Stručnjaci upozoravaju na 'pregrijavanje' tržišta, a središnja banka na problematičan model stambenih kredita.

Cijene nekretnina u Sloveniji lani su na godišnjoj razini povećane za čak 15 posto, no stručnjaci upozoravaju na "pregrijavanje" nekretninskog tržišta, a središnja banka na problematičan model održivosti stambenih kredita koje odobravaju komercijalne banke.

Rast cijene nekretnina u posljednjem tromjesečju prošle godine, u odnosu na zadnji kvartal 2017., porasle su za 15,1 posto, pokazuju podaci Europskog statističkog ureda (EUSTAT). To je najveća razina rasta cijena nekretnina u EU-u, a prema podacima domaćih nekretninskih agencija rastu i početkom ove godine, prenose slovenski mediji.

Prema podacima slovenske središnje banke, čak 70 posto nekretnina u Sloveniji kupuje se rizičnim hipotekarnim kreditima, iako bi, po njenoj preporuci, hipotekarni zalog u strukturi kredita trebao činiti najviše 80 posto, a ostalo ušteđena sredstva.

Zbog trenutnog zastoja stanogradnje u Ljubljani cijene rabljenih stanova u glavnom gradu prelaze 3000 eura po kvadratu, a na elitnim lokacijama su i veće, kažu nekretninski posrednici.

"Stari stan bez garaže, površine 60 četvornih metara, ali na vrhunskoj lokaciji u Ljubljani, nedavno smo prodali za 260 tisuća eura", rekao je za slovenske portale Zoran Đukić iz nekretninske agencije Stoja Trade.

"Glavni problem u Ljubljani je nedostatak stanova srednjeg cjenovnog razreda, u rasponu od 2500 do 2600 eura za četvorni metar", kaže Zoran Madon iz nekretninske agencije Metropola. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve