Cijene nekretnina u Londonu su najviše u par zadnjih godina

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2018. u 22:00
Nekretnine u Londonu sve skuplje/Reuters

Prosječna cijena mjesečnog najma dosegla je razinu od 2000 funta, što je najviša razina u zadnje tri godine.

Tražena cijena za najam nekretnine u Londonu popela se na prosječnih 2.000 funti mjesečno, što je najviša razina u zadnje tri godine.

Oporavak cijena potaknut je nedostatkom novih nekretnina za iznajmljivanje u gradu, dok se konkurencija stalno povećava. Prosječni najam u Londonu sada je 3,4 posto veći nego prije godinu dana, navodi The Telegraph. Izvan Londona, prosječna najamnina porasla je za skromnije 0,7 posto u protekloj godini, na 796 funti mjesečno, s rastom koji su povukli stanovi najamnina na jugozapadu i jugoistoku.

Tromjesečno, cijene su porasle za 2,7 posto. U prosjeku, posredniku za iznajmljivanje treba 36 dana od vremena kada se nekretnina stavi na tržište dok se ne dogovori najam, dok je u Londonu za takav postupak potrebno 40 dana. Za takav nacionalni prosjek zaslužni za gradovi poput  Stirlinga, Bristola i Ashforda, gdje za najam u prosjeku treba svega 22 dana. Nakon nekoliko godina bolje ponude stanova na londonskom tržištu, ponovno je konkurencija među stanarima za najam dobrog stana postala vrlo snažna, pogotovo u područjima glavnog grada koja su najpopularnija za najam. 

Od 2016., sve veći broj vlasnika stanova izbačen je iz "buy-to-let" tržišta, jer su porezne promjene i pad prinosa dovele do njihove najniže razine. Vlada je u više navrata izmijenila porezne strukture koje utječu na tržište "buy-to-let" u pokušaju davanja kupcima bolje šanse za dobivanje stana, uključujući nametanje dodatnih troškovnih troškova od tri posto za one kupce koji kupuju dodatnu imovinu, odnosno već posjeduju nekretninu.

Pad broja investitora u nekretnine vidljiv je i iz statistike, odnosno iz brojki Bank of England iz ožujka. Njihova statistika pokazuje da se u zadnja tri mjeseca 2017. samo u 12,7 posto slučajeva za dobivanje kredita davala hipoteka, što je najniža razina još od 2013. 

Komentirajte prvi

New Report

Close