Cijene nekretnina u Londonu su najviše u par zadnjih godina

Nekretnine u Londonu sve skuplje/Reuters Nekretnine u Londonu sve skuplje/Reuters

Prosječna cijena mjesečnog najma dosegla je razinu od 2000 funta, što je najviša razina u zadnje tri godine.

Tražena cijena za najam nekretnine u Londonu popela se na prosječnih 2.000 funti mjesečno, što je najviša razina u zadnje tri godine.

Oporavak cijena potaknut je nedostatkom novih nekretnina za iznajmljivanje u gradu, dok se konkurencija stalno povećava. Prosječni najam u Londonu sada je 3,4 posto veći nego prije godinu dana, navodi The Telegraph. Izvan Londona, prosječna najamnina porasla je za skromnije 0,7 posto u protekloj godini, na 796 funti mjesečno, s rastom koji su povukli stanovi najamnina na jugozapadu i jugoistoku.

Tromjesečno, cijene su porasle za 2,7 posto. U prosjeku, posredniku za iznajmljivanje treba 36 dana od vremena kada se nekretnina stavi na tržište dok se ne dogovori najam, dok je u Londonu za takav postupak potrebno 40 dana. Za takav nacionalni prosjek zaslužni za gradovi poput  Stirlinga, Bristola i Ashforda, gdje za najam u prosjeku treba svega 22 dana. Nakon nekoliko godina bolje ponude stanova na londonskom tržištu, ponovno je konkurencija među stanarima za najam dobrog stana postala vrlo snažna, pogotovo u područjima glavnog grada koja su najpopularnija za najam. 

Od 2016., sve veći broj vlasnika stanova izbačen je iz "buy-to-let" tržišta, jer su porezne promjene i pad prinosa dovele do njihove najniže razine. Vlada je u više navrata izmijenila porezne strukture koje utječu na tržište "buy-to-let" u pokušaju davanja kupcima bolje šanse za dobivanje stana, uključujući nametanje dodatnih troškovnih troškova od tri posto za one kupce koji kupuju dodatnu imovinu, odnosno već posjeduju nekretninu.

Pad broja investitora u nekretnine vidljiv je i iz statistike, odnosno iz brojki Bank of England iz ožujka. Njihova statistika pokazuje da se u zadnja tri mjeseca 2017. samo u 12,7 posto slučajeva za dobivanje kredita davala hipoteka, što je najniža razina još od 2013. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve