Cijene nekretnina i dalje padaju, kvadrat u Zagrebu u prosjeku 1.565 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. siječanj 2014. u 12:15
Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

Tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj u prosincu su u odnosu na studeni pale za 0,6 posto.

Tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj u prosincu su u odnosu na studeni pale za 0,6 posto, dok su u usporedbi s prosincem 2012. godine snižene za 4,6 posto, pokazuju podaci Centra Nekretnina.

Na najvećem, zagrebačkom tržištu, cijene su u prosincu u odnosu na studeni pale za 0,2 posto, a na godišnjoj razini snižene su za 5,3 posto.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u prosincu iznosila je 1.565 eura za četvorni metar, što je 0,4 posto manje u odnosu na studeni i šest posto manje u odnosu na prosinac 2012. godine.

Osim u Zagrebu, na godišnjoj razini padaju i cijene nekretnina na Jadranu i to za 3,7 posto, a na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni, cijene su niže za 1,1 posto.

Tražena cijena kuća na Jadranu u prosincu je iznosila 1.542 eura po četvornom metru, a prosječna cijena kvadrata apartmana 1.999 eura. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu bila je 1.558 eura po kvadratu.

Gledano po najvećim hrvatskim gradovima osim Zagreba, prosječne cijene stanova u Splitu u odnosu na prosinac 2012. godine pale su za 9,9 posto, Rijeci za 2,5, a u Osijeku su porasle za 1,7 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

puno napisah, a ne rekoh ništa!
Cijene nekretnina nisu samo posljedica statističkih manipulacija banaka i kojekakvih likova koji su se bavili gradnjom nekvalitetnih i loše osmišljenih zgradurina, već su samo realan odraz stanja u Državi i politike koja je godinama išla na ruku samo onima koji su spremni potplaćivati i podmićivati lokalne političare i gradske službenika kako bi ishodili dozvole i potvrde koje ne mogu po važećim zakonima i propisima! Ili koji su pristali na ucjene lokalnih organiziranih političara i pravnika koji gospodare središtima gradova! Cijene nekretnina su linearne u cijelom svijetu sa kupovnom moći prosječnih ljudi iz srednjeg sloja, dakle one sfere društva koju su uništili u Hrvatskoj. Statistika na koju se pozivaju ovakva piskarala su samo skup nepotpunih i netočnih podataka koji nam opet za rezultat daju samo maglu.
Dakle, konkretno cijena neke nekretnine u cijelom svijetu je određena jedino i isključivo njezinom tržišnom koristi koju ista može realizirati u slobodnoj prodaji ili najmu na tržištu. Ovdje treba isključiti trgovinu nekretnina kakva je u Hrvatskoj postala praksa (kompenzacije i zatvaranje dugovanja) ili prodaje poput “Planinske” i sličnih poslovnih poduhvata iz Crne kronike.
da bi Vam svima bilo jasnije, ako možete stan od 50 m2 iznajmiti za 5 €/m2 onda je vrijednost stana umanjena za 10-20% najamne cijene (rizici i redoviti troškovi održavanja nekretnine bez režija i opremanja) jednaka :
12 x (5-20%) x 50 / 0,05 = 48.000,00 €
i to vam je sva pamet svijeta!!!!! nema tu subjektivnog, ili onih uvjeravanja onog laprdala koje se reklamira i predstavlja kao ulickani stručnjak za nekretnie sa konjskim repićem koji nema pojam šta je javni a šta tajni dokument, šta je poslovna tajna a šta je uopće bitno svojstvo građevine! Ali zato reklama čini čuda! I od dreka on pitu napravi!!!!

New Report

Close