Cijene nafte ponovo pale, nadomak 54 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2015. u 17:15
Foto: Thinkstock

Cijene barela nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 54 dolara za barel.

Cijene barela nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 54 dolara za barel, a uteg im je ponovo bila poruka Kuvajta da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nema izbora do zadržati važeću razinu proizvodnje, što pojačava zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u svibnju pala 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,10 dolara. Na američkom se tržištu barelom za isporuke u travnju trgovalo po 21 cent nižoj cijeni, od 43,75 dolara.

U četvrtak je kuvajtski ministar za naftu Ali al-Omair izjavio da OPEC nema drugog izbora nego zadržati proizvodnju na važećoj razini. Ujedno je ponovio procjenu da će naftni kartel zauzeti isto stajalište i na idućem redovnom sastanku u lipnju.

Odvojeno su se europski čelnici sastali u Bruxellesu radi daljnjih razgovora o Iranu, dan nakon što je visoki europski pregovarač kazao da šest svjetskih sila vjerojatno neće u narednim danima postići okvirni dogovor s Teheranom o nuklearnom programu zbog neriješenih nesuglasica oko pojedinih ključnih pitanja.

Dogovor s Iranom mogao bi dovesti do ublažavanja sankcija koje ograničavaju izvoz nafte iz te zemlje, te potencijalno dodatno povećati globalnu opskrbu naftom.

"Nafta se našla pod pritiskom slijedom izjave kuvajtskog ministra za naftu i šansi – iako vrlo malih – za sporazum s Iranom", konstatira Eugene Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka. "Kontinuirano visoka opskrba iz OPEC-a, rast američke proizvodnje i zaliha stvaraju pritisak, pa tržište i dalje traži cjenovno dno", dodaje.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 50,17 dolara, što znači da je porasla jedan dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close