Brzo prodati atraktivne državne zgrade

Autor: Darko Bičak , 22. svibanj 2017. u 15:07
Danijel Saić smatra da je stanje loše/Jurica Galoić/PIXSELL

Direktor Asset Plus Real Estatea o nekretninama u vlasništvu Hrvatske.

Danijel Saić, direktor tvrtke Asset plus Real Estate Partner, dijela austrijske grupacije vezane uz Bank Austria, a čija podružnica u Hrvatskoj je Zagrebačka banka, bavi se upravljanjem zgradama, djelatnošću razvijenom u EU, ali u Hrvatskoj još u povojima.

Situacija s upravljanjem nekretninama je, upozorava, loša, a kod državnih nekretnina i katastrofalna.

"Problem je da je vrlo malo zgrada pod profesionalnim upravljanjem. Većina investitora smatra da može sama upravljati svojim zgradama, no nemaju adekvatne kadrove i to je najčešće puno skuplje i neučinkovitije nego da se koriste usluge profesionalaca. Brzina naše reakcije se mjeri u minutama ili satima, dok se u protivnom kvarovi lifta ili neke havarije otklanjaju danima ili tjednima", kaže Saić uime tvrtke koja upravlja s 50.000 kvadrata uglavnom poslovnih prostora.

Dodaje da je poseban problem državno vlasništvo nad tisućama poslovnih, stambenih, turističkih i poljoprivrednih nekretnina za koje se ne zna ni koliko ih ima, nit koliko vrijede, a ni što s njima. "Prije svega je nužno napraviti katalog državne imovine. Tek nakon toga se može ići pred investitore ili tvrtke poput nas da vide što i kako mogu iskoristiti", navodi Saić. Predlaže da bi bilo nužno podijeliti državne nekretnine u nekoliko kategorija te one koje su atraktivne, posebice turističke, što prije prodati na natječaju. Problem sa značajnim praznim poslovnim zgradama, neke i novije gradnje i ekskluzivne, vidi u nerealnoj procjeni njihove vrijednosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close