Britanci grade 17 gradića da rasterete urbani kaos

Autor: Sergej Novosel Vučković , 08. siječanj 2017. u 21:59
U novim gradićima živjelo bi od 1500 do 10.000 stanovnika, zgrade bi okruživalo zelenilo/REUTERS

Zbog manjka stambenog prostora u gradovima i visokih cijena nekretnina, Vlada planira diljem Engleske stvoriti 200.000 stanova u vrtnim zajednicama, kao u 19. stoljeću.

Velika Britanija bi za koju godinu mogla dobiti 17 novih gradića, uglavnom u pustijim engleskim predjelima.

Ne zato jer bi zemlju napali imigranti koje bi se u njih naselilo, već zbog potreba za stanovanjem sadašnjih stanovnika, koji osjećaju kroničnu nestašicu stambenog prostora i suočeni su s astronomskim cijenama nekretnina. Ministar stambenog planiranja Gavin Barwell objavio je plan o formiranju tzv. novih "vrtnih" zajednica od Cumbrije na sjeveru do Cornwalla na jugu, u kojima bi se gradilo do 200.000 novih stanova, od kućica do manjih zgrada, a što je zapravo, podsjećaju mediji, samo oživljavanje starijeg plana o milijun novih stanova do 2020., u Engleskoj koja s 53 milijuna ima gustoću naseljenosti od 377 stanovnika po kvadratnom kilometru.

No, ideja seže i u 19. stoljeće, kad su i izgrađeni "samodovoljni gradići okruženi livadama", kakvi su očito i sad poslužili kao model. "Država će lokalnim vlastima koje bi htjele graditi takve zajednice dodijeliti po 7,4 milijuna funti i olakšati propise urbanog planiranja, kako bi se u nova naselja mogli naseliti oni koji si u velikim gradovima ne mogu kupiti stan", kaže Barwell.

Građevinski poduzetnici to pozdravljaju, budući da su se često žalili na prekrute zakone o gradnji i manjak dostupnoga zemljišta, a što ih je onemogućavalo u gradnji blokova blizu velikih gradova, jer su ih u tome spriječavale i lokalne vlasti. Odabrane su i prve tri lokacije "vrtnih zajednica" koje bi primile svaka po 10.000 stanovnika. To su lokacije u blizini Aylesburyja, Tauntona i Harlowa. One u Bailriggu, Long Marstonu, Welborneu i Culmu imale bi od 1500 do 10.000 ljudi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close