Bledsko tržište nekretnina raste godišnje za čak 30 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2019. u 22:00
Na Bledu najviše je gostiju iz Velike Britanije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Italije

Najveći kupac nekretnina na Bledu prošle godine bio je Otmar Zorn, jedan od najbogatijih Slovenaca, koji već ima Hotel Jelovica.

Dok je tržište nekretnina na Bledu u 2017. godini uglavnom obilježilo prodaja hotela u vlasništvu Sportine, prošla je godina bila u znaku prodaja stambenih nekretnina.

Prodano je mnogo stanova i kuća, ne samo u središtu Bleda, nego i u okolnim mjestima, pišu Finance. Borut Kordež, lokalni posrednik za nekretnine iz agencije za nekretnine Makler Bled, objašnjava da se bledsko tržište nekretnina povećava za 20 do 30 posto svake godine. "I prošle godine bilo je puno toga. Mnogo su nekretnina kupili Slovenci, uglavnom s namjerom da ih preurede za turizam. Pokazalo se da se gotovo svaka nekretnina može iskoristiti za turizam", kaže Kordež.

Gradi zdravstveni centar
Za ulaganje u bledske nekretnine ima dosta dobrih razloga jer turizam strelovito raste. Bled je 2017. godine krajem prosinca prvi put u povijesti premašio brojku od milijun turističkih noćenja, a prošle godine taj je cilj postignut već u listopadu.  Od 1. siječnja do 31. listopada 2018. godine najviše noćenja ostvarili su gosti iz Velike Britanije, 177.000. Slijede Nijemci s više od 92.000 noćenja, a na trećem mjestu su gosti iz Sjedinjenih Američkih Država koji su pretekli Talijane. Amerikanci su na Bledu ostvarili nešto više od 67.000 noćenja, a Talijani nešto manje od 65.000, piše Dnevnik.

 

42,8 milijuna

eura vrijedna je imovina Otmara Zorna, vodećeg kupca nekretnina na Bledu

Prošle je godine najviše nekretnine na Bledu kupovao poduzetnik Otmar Zorn, među ostalim vlasnik i jedne softverske kompanije, koji se lani našao na 28. mjestu među najbogatijim Slovencima s imovinom vrijednom 46,2 milijuna eura. Zornova tvrtka Rikli prošle je godine na javnoj dražbi za 1,35 milijuna eura kupila bivšu Konjušarnicu Pristava od Glavnog tajništva vlade, koju namjerava pretvoriti u butik zdravstveni centar.  Njegova tvrtka prošle godine kupila je i poslovnu zgradu od privatnih vlasnika na bledskom autobusnom kolodvoru za 750.500 eura. Prema neslužbenim informacijama Financa, Zorn želi izgraditi garažu za parkiranje. Godinu ranije, Zorn je na Bledu kupio Hotel Jelovica i najavio obnovu vrijednu milijun eura.

Za Kineze bolji uvjeti života
Iako su prošle godine najviše nekretnina na Bledu kupili slovenski građani, koji su bili zainteresirani najviše za kuće, stanove, bivše poljoprivredne objekte i poljoprivredno zemljište, među najvećim kupcima mogu se naći i neki stranci, među kojima su tri državljana Kine, jedan Bugar i jedan Nijemac. Kineski investitor kupio je preko slovenske tvrtke kuću na Mladinskoj cesti 3 u blizini zdravstvenog centra Bled. Vrijednost ugovora je 909 tisuća eura, što je treća najveća transakcija u protekloj godini.

 

Kordež

Gotovo svaka nekretnina može se iskoristiti za turizam.

Drugi kineski investitor kupio je kuću za 380 tisuća eura u blizini Selske ceste, dok je treći dao 300 tisuća eura za kuću na Rečiškoj cesti. Borut Kordež iz agencije za nekretnine Makler Bled kaže da nije moguće govoriti o nekoj navali Kineza poput onoga što se događa na jugu Italije i u Srbiji. Međutim, zasad ne toliko brojni kineski kupci mogu biti znak da će se pojaviti i drugi.   "Kinezi koji su kupovali kuće na Bledu već dugo žive i posluju u Sloveniji. Oni ne kupuju nekretnine kao investiciju, već za sebe. Smatramo da se oni preseljavaju kod nas jer se uvjeti za život u Kini pogoršavaju", objašnjava Kordež. 

Tko je  Otmar Zorn?

Softver prodao i hrvatskom HOPS-u
Ljubljanska tvrtka Solvera Lynx, čiji je glavni vlasnik Otmar Zorn, svojim softverskim rješenjima za učinkovito upravljanje energijom želi još više prodrijeti na strana tržišta. Ove godine tvrtka se usredotočuje uglavnom na njemačko tržište, gdje su osnovali tvrtku, ali i Filipine, objasnio je direktor Arne Mislej za Finance. Njihovo glavno tržište je Slovenija, a izvozom ostvaruju oko petine prihoda. Solvera Lynx je lani ostavario tri milijuna eura prihoda in 122.000 eura čiste dobiti. Kompanija je svoj najveći posao lani zaključila u Hrvatskoj, gdje će sustav SUMO isporučiti HOPS-u, operateru prijenosnog sustava električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close