Arapi grade desetke stambenih naselja u BiH, najviše u Sarajevu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2016. u 22:00
BiH je postala vrlo poželjna destinacija za arapske građevinske kompanije/FOTOLIA

U listopadu položen je temeljni kamen za veliki turistički grad Buroj Ozone na području Prečkog Polja u općini Trnovo kod Sarajeva.

Bosna i Hercegovina posljednjih je godina postala poželja destinacija investitorima iz arapskih zemalja.

U Sarajevu, ali i drugim većim gradovima, već su izgradili poslovne prostore, stambene zgrade, vile i druge objekte namijenjene stanovnicima zemalja iz kojih dolaze investitori, ali i BiH građanima. Trenutno se u priprema izgradnja nekoliko desetaka stambenih naselja, javlja portal Klix.ba. U Sarajevu i oko njega trenutno je u izgradnji, ili se priprema izgradnja više stambenih naselja čiji su vlasnici investitori iz arapskih zemalja. Dosad je u BiH završeno nekoliko projekata arapskih ulagača.

Naselje s umjetnim jezerom
Prije svega, tu je Sarajevo Resort Osenik u Hadžićima, započet 2013. godine. Riječ je o turističko-stambenom naselju, jednom od prvih projekata u BiH kada je riječ o investitorima s Bliskog istoka (kompanija Gulf Real Estate), koji je otvoren u listopadu prošle godine.  Ukupna površina naselja iznosi 160.000 četvornih metara s umjetnim jezerom oko kojeg je raspoređeno 160 objekata, a moći će primiti 1125 turista. U projekt je dosad uloženo više od 50 milijuna KM (oko 200 mil. kuna). U listopadu 2014. u Dobroševićima kod Sarajeva otvoreno je prvo arapsko stambeno naselje Al Jazeera, čiji je investitor istoimena kompanija iz Kuvajta, koja je uložila 5,5 mil. KM.

 Izgrađene su 34 kuće, a vlasnici svih su Kuvajćani, osim jedne koju je kupio BiH državljanin.Još traje izgradnja Tarčin Forest Resorta, projekta vrijednog 45 mil. eura, nedaleko od Tarčina kod Sarajeva. Projektom je predviđena izgradnja hotela, 22 stambene zgrade sa 176 stanova i 135 individualnih stambenih objekata. U listopadu ove godine položen je temeljni kamen za veliki turistički grad Buroj Ozone na području Prečkog Polja u općini Trnovo kod Sarajeva. Kompanija Buroj International Group iz Dubaija uložit će 4,5 milijardi maraka. Uz naselje Osenik u Hadžićima kod Sarajeva gradi se slično naselje pod nazivom Orchid Resort u koje investiraju Arapi.

Gradit će se luksuzne vile, apartmani te ostali smještajni kapaciteti. Apartmansko naselje Country side se nalazi u mjestu Crepljani u općini Hadžići. Zemljište je u vlasništvu tvrtke Rawasi Real Estate. Prije dvije godine kompanija Al-Shiddi je postavila temeljeni kamen za izgradnju 214 luksuznih stanova na Poljinama u Sarajevu, a gradnja prvih vila je počela u rujnu prošle godine. Kuvajćani grade i novo naselje u blizini Sarajeva koje će se zvati Ilidža Pearl Resort. Kompanija Al-Diyar Real Estate & Al-Diyar Construction na Ilidži kod Sarajeva gradi stambeni kompleksa Almontaža za koji postoji veliko zanimanje. Na području općine Stari Grad Sarajevo nalazit će se naselje Dema Resort, od 30-ak vila. 

 

200 milijuna

kuna uloženo je u Sarajevo Resort Osenik u Hadžićima

Navala na Vrelo Bosne
Kompanija Al Mosa koja gradi naselje Duranovići u Hadžićima u istoj općini planira naselje Sarajevo Sun sa 58 vila, kao i naselja Green Hills Resort sa 86 parcela. Kompanija Union Real Estate Company će u Vlakovu na Ilidži graditi naselje Vlakovo Resort. Nekoliko naselja nalazit će se i u blizini popularnog sarajevskog izletišta Vrela Bosne. Kuwait Investment Company je već dobila dozvole za gradnju vila, a na tom području želi graditi i Malak Group Company. Luksuzno naselje treba niknuti i u Brezi, gdje kuvajtska kompanija Senabil želi graditi Smrekovica Resort. Vile s dvorištem sadrže 86 stambenih jedinica. 

Novo naselje

Stiže Al Waha Resort Visoko
U rujnu 2015. godine započeli su radovi na luksuznom resortu pod imenom Al Waha Resort Visoko, zamišljenom kao naselje zatvorenog tipa. Projektom je predviđena izgradnja 14 elitnih vila ili 26 apartmana. Al Waha Resort nalazi se na zemljištu površine 10.000 četvornih metara u naselju Čekrečije u općini Visoko. Osim luksuznihvila koje se grade tu su i prateći objekti kao što su glavna recepcija, restoran, trgovina, bazen i uređeni park sa spravama za vježbanje i sadržajima za djecu. Glavni investitor je Q8 Gate, društvo za posredovanje, nekretnine i usluge, koje je osnovano 2013. godine sa sjedištem u Sarajevu, a čiji su investitori iz Kuvajta.

Mutno tržište nekretnina

Kuvajćani imaju najviše kompanija u BiH
U cijeloj BiH traje akcija pod nazivom "Nekretnina" koju provodi Služba za poslove sa strancima, uz pomoć obavještajnih agencija. Namjera je provjeriti nekretnine koje u BiH kupuju strani državljani, prije svega iz arapskih zemalja, te da se otkriju sve fantomske tvrtke preko kojih se kupuju i po nekoliko puta preprodaju iste nekretnine Arapima. Od 108 kompanija registriranih u BiH, čiji su vlasnici stranci, najviše je onih čiji su vlasnici iz Kuvajta, čak 71. Slijedi Libija sa 13, Ujedinjeni Arapski Emirati sa 12 i Sirija sa 10 dok su dvije tvrtke s vlasnicima iz Katara.

Komentirajte prvi

New Report

Close