10 stvari koje su obilježile tržište nekretnina u zadnja 3 mjeseca

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2013. u 11:54
IKEA / EPA

“Početak godine u svjetlu blagog optimizma”, tim je riječima u najnovijem biltenu ZANE-a opisali događanja na tržištu nekretnina u proteklom tromjesečju.

"Početak godine u svjetlu blagog optimizma", tim je riječima u najnovijem biltenu ZANE-a, specijaliziranog trgovačkog društva za poslovanje nekretninama, opisali događanja na tržištu nekretnina u proteklom tromjesečju.

U biltenu su podsjetili na najvažnije događaje s tržišta nekretnina iz spomenutog razdoblja:

1. Ikei građevinska dozvola za Rugvicu

Počeli su radovi na pristupnim cestama Hrusčici, mjestu gdje će biti trgovački centar IKEA. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Građevinska dozvola izdana je za gradnju robne kuće čija će gradnja započeti u travnju 2013., a završetak se očekuje u proljeće 2014.

2. Grad Zagreb smanjio jedinične cijene komunalnog doprinosa

Smanjenje nije jednako za sve zone, pa je tako doprinos u 1. zoni smanjen za 15 posto, a u 4. zoni za 30 posto.

3. Povijesni muzej seli se u trideset puta veći prostor

Zgrada bivše Tvornice duhana Zagreb u Jagićevoj ulici u kojoj će nakon rekonstrukcije biti smješten Povijesni muzej. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Povijesni muzej seli se u prostore bivše Tvornice duhana Zagreb u Klaićevoj ulici. Projekt preseljenja Muzeja vrijedan je 230 milijuna kuna, a financirat će se prema modelu javno-privatnog partnerstva. Početak radova planiran je za jesen 2013., a završetak za 2015. Zgradu TDZ-a, inače zaštićeno kulturno dobro sagrađeno 1881., od Adris grupe država je otkupila za iznos od 70 milijuna kuna. U njoj bi se na čak 9000 četvornih metara trebala smjestiti glavnina od 200.000 eksponata koji se sada nalaze u prostoru u Matoševoj ulici i Meštrovićevu paviljonu.

4. Klikom po kućni broj

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Do 31. prosinca 2016. svi Zagrepčani moraju zamijeniti postojeće kućne brojeve, a točne upute kako njihov broj mora izgledati mogu pronaći na internetskoj stranici geoportal.zagreb.hr.

5. Počelo prikupljanje zahtjeva za kupnju 332 POS-ova stana u Klari 

Ilustracija; Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Prijave se trebaju predati najkasnije do 15. travnja APN-u, Savska 41/VI, a predviđa se da će gradnja završiti do 2015. godine. U Zagrebu na proljeće počinje gradnja 332 stana iz Programa društveno poticane stanogradnje u Klari, na zemljištu od dvanaest tisuća četvornih metara. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je 23. siječnja javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju POS-ovih stanova. Cijena stana vjerojatno će biti 1100 eura po četvornom metru. Za prvu prijavu mogu se priložiti kopije dokumenata, a kada se suzi izbor, građani su obvezni podnijeti originale. Osnovnu prednost imat će građani koji prvi put kupuju stan ili žive u neodgovarajućim uvjetima.

6. Obnova Glavnoga željezničkog kolodvora u Zagrebu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Započela obnova signalno-sigurnosnih uređaja koja je vrlo bitna zbog uloge Glavnog kolodvora u Zagrebu u budućem obnovljenom riječkom smjeru u koji se planira uložiti 2,5 mlrd. kuna.

7. Stalno predstavništvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Foto: Thinkstock

Hrvatska vlada dala suglasnost za kupnju zgrade u Bruxellesu u kojoj će biti smješteno Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri EU. Zgrada se nalazi u europskoj četvrti, u neposrednoj blizini europskih institucija, u ulici Joseph II. Zgrada ima četiri podzemne etaže u kojima su garaže te sedam nadzemnih etaža. Cijena zgrade je 11,5 milijuna eura.

8. Antologijski arhitektonski vodič Zagreba

Zlatko Karač, profesor Arhitektonskog fakulteta i student Alen Zunić, autori su Antologijskog arhitektonskog vodiča, Photo: Zarko Basic/PIXSELLPhoto: Zarko Basic/PIXSELL

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Krematorij Mirogoj, Kraljevska sveučilišna knjižnica, palača HAZU, Župna crkva sv. Blaža, Državni arhiv i kuća Kalina tek su neka od izabranih djela arhitekture koja su autori Zlatko Karač i Alen Žunić uvrstili u svoj „Antologijski  arhitektonski vodič Zagreba“. U vodič je uvršteno više od 800 kapitalnih zagrebačkih zgrada, od kojih je sto obrađeno u iscrpnim kataloškim jedinicama.

9. Povlašteni najam gradskih stanova za 1023 ilegalna stanara

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ilegalni korisnici gradskih stanova do 31. ožujka 2013. mogu predati zahtjev za legalnu upotrebu. Dobit će ugovor na tri godine po povlaštenoj najamnini. Cijena najma nije poznata, a u obrazloženju Grada stoji da će biti zaštićena, odnosno slobodno ugovorena, ovisno o statusu stanara. 

10. Najava gradnje pravosudnog kompleksa u Zagrebu

Foto: Thinkstock

Uskoro se može očekivati suglasnost Agencije za javno-privatno partnerstvo za projekt Trg pravde u Zagrebu koji bi se izvodio prema modelu JPP-a. To je prilično jasan znak svim potencijalnim natjecateljima da započnu pripreme jer bi natječaj mogao biti uskoro objavljen. Riječ je o 1,35 milijardi kuna vrijednom projektu Ministarstva pravosuđa. Novi Trg pravde prostirat će se na 140 tisuća četvornih metara na zagrebačkom Črnomercu. Na velikom prostoru između Ilice, Selske, Cankarove i Prilaza baruna Filipovića smjestit će se Županijski
sud, Općinski građanski sud, Trgovački sud, Prekršajni sud, Općinsko Državno odvjetništvo, Pravosudna akademija te garaža i dodatni zajednički sadržaji.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

zbrda zdola. tko pametan više treba išta tražiti u RH. iduća stvar koja će se dogoditi je porez na bankovnu štednju, zatim ide iznošenje deviza iz RH, propast banaka te onda šećer na kraju – građani RH financirat će sanaciju banaka. Živila RH

New Report

Close