Na ove načine sabotirate potragu za poslom, a da toga niste ni svjesni

www.sxc.hu www.sxc.hu

Na ove tri stvari posebno trebate paziti kada tražite posao kako ne biste ispali neprofesionalni.

Postoje postupci kojima sabotirate vašu potragu za poslom, a da toga možda niste ni svjesni. Marc Cenedella, izvršni direktor i osnivač jednog od najvećih portala za zapošljavanje TheLadders, otkriva na što posebno trebate paziti kada tražite posao kako ne biste ispali neprofesionalni, piše Business Insider.

1. Koju e-mail adresu koristite u profesionalnom svijetu

Preporuča se da koristite gmail.com, jer je gmail poznat po svojoj korisnosti, lakom korištenju i snazi. Ukoliko koristite gmail ostavit ćete dojam da ste u toku s vremenom. Bitno je i što se nalazi ispred “@“. Zajedničke e-mail adrese kao što su “ivan&ana@” ili “obiteljhorvat@” nisu dobre e-mail adrese za profesionalno traženje posla. Profesionalci su navikuti izravno pisati i komunicirati s ostalim profesionalcima. Ako moraju korisiti vaš mail “supružnik&djeca” kada vas žele kontaktirati, to je za njih nezgodno.

Najbolja e-mail adresa sadrži vaše ime, nakon čega dolazi točka i zatim prezime:
ime.prezime@gmail.com. Ukoliko je ta adresa već zauzeta, dodajte broj nadolazeće godine:
ime.prezime2013@gmail.com.

2. Može li nepoznata osoba pročitati vaš životopis?

Isprintajte vaše podatke i otrgnite gornju trećinu. Taj dio dajte nekome koga ne poznajete. Može li ta osoba, bez da vam postavi dodatna pitanja, reći što je iduće što želite napraviti? Vrlo često odgovor je ne. Problem je u tome što u tom djelu vašeg CV-a opisujete vaš karakter, vaše sposobnosti i raznorazne vještine, vašu fleksibilnost i općenito previše toga. Osoba koja čita vaš CV želi znati želite li posao koji oni žele popuniti. Ako ste već utrošili vrijeme da napišete i pošaljete životopis na njihovu adresu – lako je zaključiti da želite posao, no oni žele znati želite li baš taj posao koji oni nude. Jeste li već takav posao obavljali ranije? Ako jeste, sviđa li vam se taj posao?Ako vam se sviđa, želite li opet raditi tako nešto?

Vaš životopis čitat će osoba koja vas ne poznaje i bitno je da joj olakšate da otkrije što želite. Pokažite toj nepoznatoj osobi, odmah na početku životopisa, koji posao želite.

3. Jeste li danas razgovarali sa stvarnom, živom osobom?

Internet vam pruža vijesti, informacije, smiješne video snimke s mačkama, e – knjige, mogućnost shoppinga te traženje posla. I sve je to odlično no, istina je ovakva: internet nije taj koji će vas zaposliti. Zaposlit će vas stvarna osoba koja živi, diše, razmišlja i smije se. Pitanje je: jeste li razgovarali s tom osobom danas? Jeste li barem pokušali?

Važno je da kad tražite posao shvatite da morate razgovarati s ljudima osobno ili putem telefona.  Jeste li nazvali vaše stare kontakte? Jeste li uzvratili poziv kompaniji za koju ste tek blago zainteresirani? Jeste li izašli s bivšim kolegom na ručak? Svratili na neku konferenciju?...

Kontaktiranje ljudi uživo, osobno ili putem telefona, suština je traženja posla. Ako se osjećate ugodnije kada komunicirate s nekim dopisivanjem umjesto pričanjem, svejedno se možete povezati s ostalima. Zabluda je reći kako je to bolji način, no još je uvijek dovoljno ako pišete promišljene, smislene postove na blogu, komentare, e-mailove i doprinosite temama vezanim za vašu industriju. No, važno je da se povezujete s drugima, ne samo sa samim sobom. Kada se pokušavate zaposliti, potrudite se da svaki dan bude dan kada ste pričali s osobom koja bi vas možda mogla zaposliti. 

Komentari (2)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve