Za litru mlijeka prosječan Srbin mora raditi 19, Hrvat 10, a Nijemac 3 minute

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2012. u 16:45

Mjereći prema kupovnoj moći, Srbija je po standardu tek na oko 30 posto prosjeka zemalja EU, dok su prema Hrvatskoj u nešto zavidnijem položaju, piše srpski Press.

List je objavio usporedne cijene osnovnih proizvoda u tri zemlje i izračunao koliko vremena prosječan Srbin, Hrvat ili Nijemac trebaju raditi za svaki od njih.

Nijemac u prosjeku za sat svog rada zaradi 11,7 eura neto, što je šest puta više od srpskog radnika, koji, prema podacima tamošnjeg Republičkog zavoda za statistiku, za to vrijeme zaradi 1,9 eura (podaci za siječanj). Hrvat za jedan sat zaradi u prosjeku 4,2 eura, izračunao je list. Računica je pokazala da Srbi moraju raditi 19 minuta da bi kupili litru mlijeka. Nijemci ovu namirnicu zarade za svega tri minute, dok Hrvati za tu litru na poslu provedu 10 minuta.

Uvjerljivo najveći nesrazmjer između cijene proizvoda i vremena koje za njega treba raditi jest kod maslaca. Dok Nijemac za maslac od 250 grama zaradi za četiri minute, a Hrvat za 23, srpskim radnicima za to su potrebne čak 82 minute.

“Slično je i kod jaja, kave, svježe piletine, a, nažalost, i kada su u pitanju automobili ili kupovina stana. Također, oni koji već imaju automobil za litru benzina sada moraju raditi šest puta više od Nijemaca, pa je sve veći broj onih koji se odlučuju za gradski prijevoz”, prenosi istraživanje Pressa B92.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close