Teva i Pliva završile proces planiranja integracije

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2009. u 13:00

Do kraja godine Teva planira uložiti značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta u Zagrebu

Pliva je danas putem Zagrebačke burze objavila detalje završenog procesa planiranja integracije u farmaceutsku tvrtku Teva. Usvojena je nova organizacijska struktura i detaljan plan poslovanja, stoji u Plivinoj obavijesti.

Poslovanje Plive u Hrvatskoj će ubuduće biti organizirano u četiri osnovne organizacijske cjeline:
operacije (zadužene za proizvodnju finalnih oblika lijekova);
proizvodnja i razvoj aktivnih farmaceutskih supstancija;
istraživanje i razvoj generika i
komercijalno poslovanje na tržištu Hrvatske.

Kako se navodi, proizvodna lokacija u Zagrebu, čijih je 80 posto proizvoda namijenjeno izvozu, jedna je od strateških lokacija za Teva grupu. Do kraja ove godine Teva planira uložiti značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta u Zagrebu za približno 30 posto. Dodatne investicije također će povećati kapacitete u segmentu opremanja finalnih proizvoda, što će Plivi omogućiti da te poslove obavlja i za druge proizvodne lokacije unutar Teva grupe, prvenstveno za tržište SAD-a.

Proizvodnja aktivnih farmaceutskih supstancija u Zagrebu također će postati jedna od važnijih lokacija u okviru Teva grupe i fokusirati se na Tevina globalna tržišta, ističe se u obavijesti. Od Tevine akvizicije Plive u prosincu 2008. godine već je proveden transfer proizvoda s drugih lokacija, a planirane su i dodatne investicije koje će značajno povećati proizvodnju nekih proizvoda s prošlogodišnjih 300 kg na 2,5 do 3 tone do kraja 2009.

Zagreb će, navodi se, ostati važan istraživačko-razvojni centar za generičke lijekove unutar Teva grupe čiji će projekti biti najvećim dijelom namijenjeni proizvodima za europska tržišta. Tijekom procesa integracije nastavit će se transfer i razmjena dodatnih projekata iz drugih razvojno-istraživačkih centara unutar Teva grupe u Zagreb. Osnovni zadatak za 2009. godinu je “izgraditi visoko konkurentnu razvojno-istraživačku organizaciju koja će svojom troškovnom efikasnošnu i kvalitetom usluga konkurirati ponajboljim istraživačko-razvojnim centrima u okviru grupe.”

U segmentu komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj u tijeku su ubrzane pripreme za proširenje portfelja Plivinih proizvoda na domaćem tržištu. Ove godine predviđa se tako izlazak prvih novih proizvoda na hrvatsko tržište, a očekuje se da će njihov broj u narednim godinama rasti. Prvenstveno se radi o lijekovima onkološkog i respiratornog portfelja.

790 zaposlenika manje

Prilagodbe organizacijskoj strukturi te naglasak na povećanje efikasnosti odrazit će se i na broj zaposlenika Plive. Do smanjenja broja zaposlenika u Plivi u Hrvatskoj dolazi u gotovo svim dijelovima organizacije tako da će se u sljedećih godinu dana broj zaposlenih smanjiti za 790. Pritom se navodi da su se sindikati složili s mjerama racionalizacije i prihvatili program zbrinjavanja koji uz stimulativne otpremnine uključuje imogućnost preraspodjele unutar Plive, pomoć u pronalasku novog zaposlenja te niz materijalno-socijalnih zaštitnih mjera i prava.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close