Slovenskim zastupnicima smanjena visina naknade nakon mandata

Autor: Poslovni.hr , 16. lipanj 2012. u 10:50

Zastupnici u slovenskom parlamentu kojima završi mandat, a na izborima nisu ponovno izabrani, od sada će kao naknadu dok se ponovo ne zaposle dobivati 80 posto zastupničke plaće, a ne puni iznos kao do sada.

Usto je s godinu na šest mjeseci skraćeno i razdoblje u kojemu će moći primati naknadu. Za takav izmijenjeni zakon o zastupnicima u petak je glasovalo 56, dok je protiv bilo 20 zastupnika.

Pravo na zastupničku naknadu u dužem razdoblju od predviđenih šest mjeseci moći će ostvariti samo bivši zastupnici koji su u parlament birani u više mandata. Osim toga bivši zastupnici koji primaju naknadu morat će podnositi izvješća o honorarnim prihodima koje ostvare u tom razdoblju, a ti će im iznosi biti odbijeni od naknade.

Nadoknada ubuduće neće pripadati zastupnicima koji su prije dolaska u zastupničke klupe već bili u mirovini. Zastupničku plaću ni naknadu neće moći primati oni kojima je obavljanje zastupničke funkcije bilo spriječeno zbog odlaska na izdržavanje zatvorske kazne pravomoćnom presudom, kako se to dogodilo u jednom slučaju u mandatu prijašnjeg parlamenta.

Izmjene zakona donesene su zbog mjera štednje i kako bi se popravio ugled zastupničke funkcije u javnosti. Trenutačno zastupničke naknade dobiva 37 bivših zastupnika iz prijašnjeg mandata, a državni proračun tako se nakon svakih izbora u prosjeku optereti s oko tri milijuna eura.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close