Pejnović: Ogromne otpremnine krive su za pojavu poslušnika

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2012. u 13:35

Mladen Pejnović, šef Ureda za upravljanje državnom imovinom zadužen da s tom imovinom nešto i učini, za tjednik Nacional objasnio je koliko je teško dovesti ljude u državnu upravu, nagovoriti ih da ostave dosadašnje poslove i preuzmu državnu tvrtku ili agenciju.

“Ljudi imaju svoje karijere i teško im je prekinuti ih. Bez obzira na to što se njihove karijere nastavljaju u profesionalnom smislu, ipak su novi poslovi dobrim dijelom vezani uz promjene politika. To uvijek nosi rizike, koliko govorili ili obećavali da nismo politički motivirani”, kazao je.

Smatra da će im Vladina odluka o ukidanju ograničenja na visinu plaća u upravama državnih tvrtki pomoći u privlačenju mlađeg kadra.

“Veliko je licemjerje bilo ograničiti visine plaća i nagrađivanje prema rezultatima poslovanja, a ostaviti ogromne otpremnine. Najgore je što je time stvoren novi način poslovanja koji se u biti svodi na poslušnost i čekanje da prođe vrijeme, nakon čega bi se inkasirala otpremnina. I sada tih poslušnika imamo na puno sudova. Kad smo uvodili nove kriterije, pazili smo da novac koji će biti upotrijebljen za nagrađivanje ne bude dodatni teret za tvrtke. Kad se sve izračuna, vidi se da je maksimalni predviđeni iznos za četiri godine manji od nekih skandaloznih otpremnina koje su isplaćene. Bez obzira na tešku situaciju sa zapošljavanjem i plaćama naših građana, ovaj će potez biti dobro prihvaćen, posebno ako uspijemo da bude i transparentan. Sve je to na tragu budućeg državnog menadžerskog ugovora do kojeg ćemo doći tek za nekoliko godina”, kaže Pejnović.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close