PBZ: Hoćemo li u drugom kvartalu napokon dotaknuti dno?

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2012. u 16:20



Graf je objavljen u PBZ tjednim analizama

DZS je potvrdio pad BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu od 1,3 posto. Detaljni podaci potvrdili su višemanje očekivana kretanja odnosno pad osobne potrošnje od 0,3%, državne od 1,5% te investicija od 2,8%, što sve zajedno ukazuje na iznimno lošu domaću potražnju koju je tek u marginalnoj mjeri kompenzirala neto inozemna potražnja (izvoz je porastao 2,4%, no taj je pozitivni doprinos značajno smanjen istovremenim rastom uvoza od 1,1%), pišu analitičari u novom izdanju publikacije PBZ tjedne analize.

Nažalost, navodi se dalje u publikaciji, prema trenutno raspoloživim podacima sve je više izgledno da drugi kvartal donosi dodatno pogoršanje negativnih trendova: industrijska proizvodnja u travnju i svibnju bilježi pad od 9,4% odnosno 3,8% (zajedno -6,5%), dok se trgovina na malo u travnju strmoglavila 7,3%. Robni izvoz je nakon 20-postotnog pada u travnju, u svibnju porastao 2,1% na godišnjoj razini što znači da je ukupni izvoz u ta dva mjeseca smanjen oko 10%, uvoz je istovremeno smanjen 1,7%.

Drugi kvartal tako ocrtava daljnje suzdržavanje stanovništva od potrošnje uslijed neizvjesnosti na tržištu rada te pada realnih dohodaka i teško je za očekivati da će ove godine doći do preokreta s obzirom na evidentan trend razduživanja, stoji u analizi koju potpisuje Ivana Jović. Sve evidentnije postaje i usporavanje izvoza kako uslijed negativnih gospodarskih kretanja u EU tako i uslijed niske međunarodne konkurentnosti našeg gospodarstva. Pad potražnje i općenito pad poslovnog raspoloženja negativno utječe i na investicijske planove poduzetnika, tako da je malo vjerojatno tijekom ove godine očekivati neki ozbiljniji pomak na bolje u dijelu privatnih investicija, dodaje se u analizi. Do objave prve procjene BDP-a za drugi kvartal krajem kolovoza PBZ analitičari ostaju pri svojoj procjeni da će realni BDP u 2012. zabilježiti pad od 1,0%.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svim bankama u Hrvatskoj želim da dotaknu to dno, pa tako i vama. Onaj ko vas je davno pustio s lanca trebao bi vas vratiti u okrilje državnih i narodnih jasli gdje vam je i mjesto. Niti je novac roba kojom se trguje, niti je vaše prodavanje magle u obliku duga beskonačno.
A vaši glupi analitičari gledaju svijet kroz brojeve. Mislite li da su ti silni postoci, brojevi i prosjeci odraz stanja u društvu? Vama brojevi mogu izmjeriti sve, pa čak i količinu sreće naroda po kvartalima i koliko mi se puta digao na žene u polugodišnjem srazmjeru sa erekcijom EU
Istrenirani roboti i ništa više.

Razmislite malo o tome. Ustvari, nemojte. Znam da nećete

New Report

Close