Novotny: Nema novaca ni kapitala, Hrvatskoj prijeti novi val recesije

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2012. u 08:55

Ekonomski analitičar Damir Novotny za HTV-ov je Dnevnik 3 komentirao crne prognoze sada već bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koje je posljednji puta napravio sa svojim analitičarima, piše HRT.

Novotny je kritizirao poteze nove Vlade te istaknuo da se radi o kontinuitetu ekonomske politike prethodne Vlade. Smatra kako nema zaokreta u ekonomskoj politici. Početak mandata ove Vlade obilježen je dodatnom poreznom presijom kako bi se napunio poračun, a nove ohrabrujuće signale Vlada ne šalje niti kućanstvima niti poduzećima. Od najavljenih velikih investicija ne vidimo niti jednu važnu investiciju koju bi Vlada pokrenula. Nema novaca, nema kapitala pa je vrlo vjerojatno da se hrvatsko gospodarstvo naći u novom valu recesije, slaže se Novotny s crnim prognozama Rohatinskog.

Podsjetimo, analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u ovoj godini očekuju smanjenje gospodarskih aktivnosti od 1,6%, a u 2013. rast BDP-a mogao bi iznositi 1,3%. Također očekuju da bi inflacija ove godine mogla biti 3,2%, najviše zbog poskupljenja energije, a 2013. mogla bi se smanjiti na 2,6%, posljednja je procjena HNB-a pod vodstvom guvernera Željka Rohatinskog.

Prema najnovijoj procjeni HNB-a n nastavku 2012. možemo očekivati postupni oporavak gospodarske aktivnosti na osnovi jačanja izvoza i investicija, no na razini cijele godine realni BDP mogao bi se smanjiti za 1,6%. To je nepovoljnije od svibanjske procjene središnje banke s projekcijom pada BDP-a od oko 1%.

Prema procjenama analitičara središnje banke, ukupni fiskalni manjak opće države u 2012. mogao bi iznositi 4,6% projiciranog BDP-a, što je za 0,7% manje nego u 2011. U 2013. očekuju njegovo blago povećanje (na 4% BDP-a). Upozoravaju i da će u obje godine trebati provesti dodatne reforme kao bi se zadovoljile odredbe Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Procjenjuju i da će javni dug nastaviti snažno rasti te bi na kraju 2012. mogao iznositi 51,7% BDP-a, u odnosu na 45,7% potkraj 2011. Preuzimanje dugova brodogradilišta u javni dug tomu će pridonijeti s oko 2,7%-tnih bodova BDP-a, navode analitičari HNB-a koji procjenjuju da bi u 2013. javni dug mogao dosegnuti 54,6% BDP-a.

Analitičari upozoravaju i kako su se nepovoljna kretanja na tržištu rada nastavila i u prvim mjesecima ove godine te procjenjuju da bi prosječna stopa registrirane nezaposlenosti mogla tijekom 2012. dosegnuti gotovo 19%, a međunarodno usporediva anketna stopa kretati se oko 14%. Osim toga, očekuju da bi prosječne plaće ove godine mogle blago porasti u nominalnim iznosima, ali bi se realne neto plaće, s obzirom na očekivano kretanje cijena, trebale blago smanjiti na godišnjoj razini, a slična kretanja očekuju i u 2013.

(pd)

Komentari (5)
Pogledajte sve

Neće oni ništa napravit nego tamo u drugom trećem mjesecu mogu raspisat jedino nove izbore.
Sada će situaciju popraviti turizam , oko nove godine povećana potrošnja ali drugi treći mjesec mislim da je kraj pa se kolektivno mogu počet bavit gej paradama, umjetnim oplodnjama ili čim se sve već ne bave.
Mislim bavili bi se oni i gospodarstvom da imaju znanja.

Obećali su nam investicije dobili smo poreze. Umjesto da šute i poklope se ušima, oni najavljuju i nove harače. Pa tko će donijeti novce u Hrvatsku kada je Linić odlučio nacionalizirati čitavu imovinu.
Izgleda da ponovno dolazi vrijeme sigurnih oaza za kapital, podrum, madrac, šufit!

novi val recesije……,hrvatska je u recesiji od početaka privatizacije.

Sad piše ovako: Početak mandata ove Vlade obilježen je dodatnom poreznom presijom kako bi se napunio poračun, a nove ohrabrujuće signale Vlada ne šalje niti kućanstvima niti poduzećima.

a prije par mjeseci hvalio je na sav glas uvođenje i najavu novih, SLinićevih harača. Čini se da je i on od onih koji postaju generali nakon bitke

New Report

Close