Novi porez na imovinu: Na Hvaru porezi na vikendice i do pet puta veći nego u Zagori

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2012. u 10:55

Vlada od 2013. godine namjerava početi s primjenom novog zakona o porezu na imovinu. Premijer Zoran Milanović izjavio je da taj “porez neće biti drastičan, plaćat će se prema veličini i vrijednosti imovine, a njime će se uvesti reda u tržište nekretnina i djelatnost iznajmljivanja stanova”, podsjeća Slobodna Dalmacija.



PXL

Trenutačno se plaća godišnji porez za vikendicu u iznosu od 5 do 15 kuna po metru kvadratnom, a uvođenjem novog obračuna ili poreza na imovinu, taj bi se porez plaćao po stopi od 1 do 3 posto na vrijednost imovine, što je uobičajena stopa za EU. Sukladno tome, prema sadašnjem zakonu na vikendicu od 100 kvadrata prosječno se plaća 1000 kuna godišnjeg poreza, a prema novom obračunu, u slučaju da stopa iznosi 1.5 posto a vrijednost metra kvadratnog 1000 eura, godišnji bi porez iznosio oko 11.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Visina poreza će ovisiti i o vrijednostima nekretnina. Prema sadašnjim, neslužbenim prijedlozima, vrijednost nekretnine će određivati posebna agencija, vijeće ili povjerenstvo, a postoji mogućnost da će se također uvesti i zone za određene dijelove Hrvatske – urabnih, ruralnih i turističkih područja koje će automatski nositi minimalnu vrijednost nekretnine ili će se na te zone računati različite stope poreza. Dakle, moguće je da bi vikendica od 100 kvadrata u nekom selu Dalmatinske zagore bila pocijenjena na 800 eura, a ista vikendica na Hvaru na 2500 eura po kvadratu. Tada bi porez od jedan posto za vikendicu u Zagori iznosio 800 eura godišnje, a za vikendicu na Hvaru 2500 eura.

(pd)

Komentari (22)
Pogledajte sve


Ovdje će nahebat samo oni pošteni sa svim dozvolama. A ostatak ekipe će se i dalje smijati kao i do sada

Dokle god se ne plate i izdaju građevinske dozvole za sve obijekte u RH i dokle god se to sve ne provede u katastru i gruntovnici do pravomočnosti,dotle ću taj zakon smatrati otimačinom.Tek onda se može govoriti o nekom porezu nekretnine,ali ne po EU ili USA modelu,nego primjerenom prema našim primanjima.Ove mantre,[/u]tako je u EU idu mi na jetra i političar koji ih izgovori je za mene kreten zreli za norhauz.

da je htjela, vlada je mogla napraviti model po kojemu će odvojiti špekulativne nekretnine od recimo osnovnih nekretnina.

recimo da udari porez na treću nekretninu, koja je nedvojbeno špekulativna, time bi udarili tamo gdje treba – na banke i sve one investitore koje drže umjetnu cijenu nekretnina koje se godinama ne prodaju.

što se tiče vikendica, to je mnogim ljudima ostao JEDINI relikt kakvog-takvog standarda koji nas je uzdizao iznad recimo gabona i obale bjelokosti.

sigurno ni mnogo manji iznos od 11.000 kuna neće moći plaćati nitko. rezultat je ili panična prodaja ili ovrha, i jedno i drugo drastično obaraju cijenu.

i tko će se time okoristiti? isti oni špekulativni investitori koji bi trebali biti prvi na udaru s lakoćom će nagovoriti kreditore da kupe nekretnine drastično oborene cijene.

i onda će narod ostati baš bez ičega, a lihvari će se još više obogatiti.

o tome izgleda gospoda bežovan i tica, koje načelno jako cijenim, uopće nisu mislili.

tržište nekretnina treba prvo dinamizirati, a to je moguće jedino tako da se prvo udari na očite špekulante, te da se raščisti situacija s gruntovnicom, prostornim planovima i brzinom izdavanja dozvola, tako da ljudi bar na prodaji imaju šansu dobiti realne cijene ako ih se već hoće odrati.

posebna perverzija je neka komisija koja bi po svojoj volji određivala referentne cijene, potpuno se ne obazirući na tržište. mogu u dubrovniku odrediti cijenu kvadrata recimo od 3.500 eura, što mnogi mediji napuhuju, a da se zna da je jedna jedina nekretnina u zadnjih pet godina prodana po toj cijeni.

zašto bi na hvaru cijena bila veća nego u zagori? tko će to kupiti, ako će svatko tko kupi biti odran porezom pa mu se ne isplati niti kupovati, dozvolu za rekonstrukciju će čekati jedno 20 godina, a nepredvidivi prostrni planovi mu mogu smjestiti precrpnu stanicu za fekalije uz rub dvorišta?

svi u svijetu već znaju da je hrvatska postala neatraktivna za investiranje, i to se mora rješavati zajedno s porezom.

ovako to sliči na tipičnu sirovost i surovost linićeva stila. čovjek koji u životu nije zaradio plaću u privatnim sektoru vedri i oblači po načelu “batina, pa opet batina, o mrkvi niti ne razmišljati”.



Porez na imovinu neće uvesti ubrzo jer ne mogu,pretpostavljam da seruckaju zbog povećanja trošarina na benzin ili nešto drugo.
Još jednom,20 prepreka za naplatu poreza na imovinu:
http://danas.net.hr/novac/20-prepreka-za-naplatu-poreza-na-imovinu


Je, ali kažu "Gdje ima dima ima i vatre"
[/quote]
Kaos u zemljišnicima odgađa porez na imovinu, možda čak i za godinu – dvije!
Iako je ministar Slavko Linić najavio da će prijedlog zakona o oporezivanju imovine doći među saborske zastupnike ove jeseni, a njegova primjena kreće od siječnja 2013., sve je izglednije da će se rokovi pomaknuti, možda čak i za godinu – dvije!

Naime, u Vladi su tek proteklih tjedana shvatili koliki je kaos u zemljišnim knjigama.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/176088/Default.aspx


Porez na imovinu neće uvesti ubrzo jer ne mogu,pretpostavljam da seruckaju zbog povećanja trošarina na benzin ili nešto drugo.
Još jednom,20 prepreka za naplatu poreza na imovinu:
http://danas.net.hr/novac/20-prepreka-za-naplatu-poreza-na-imovinu


Je, ali kažu "Gdje ima dima ima i vatre"

New Report

Close