Njemačko poslovno povjerenje oslabilo prvi puta u sedam mjeseci

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2012. u 14:30

Poslovno povjerenje u Njemačkoj oslabilo je u svibnju prvi puta u sedam mjeseci, nakon što je kompanije prestrašila dugotrajna dužnička kriza eurozone, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Ekonomski institut Ifo objavio je da je njegov indeks poslovne klime pao u svibnju na 106,9 bodova, sa 109,9 bodova u travnju. Njegova je vrijednost puno slabija no što se očekivalo. Svibanjski pad okončao je šestomjesečno razdoblje jačanja poslovnog povjerenja u najvećem europskom gospodarstvu. Ujedno je ovomjesečni pad najoštriji od kolovoza prošle godine i spustio je taj pokazatelj na najnižu razinu od studenog 2011.

“Ifo indeks oštro je pao u svibnju. Pojačana neizvjesnost u eurozoni u posljednje vrijeme utječe na njemačko gospodarstvo”, kazao je predsjednik instituta Ifo Hans-Werner Sinn. Znatno je pogoršana procjena trenutne poslovne situacije a kompanije su izrazile i pojačani pesimizam u vezi s poslovnim prognozama, navodi se u Ifovom priopćenju. Institut za potrebe istraživanja anketira oko 7.000 kompanija o njihovoj trenutnoj poslovnoj situaciji i izgledima za idućih šest mjeseci.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close