Nakon grčkih izbora svjetske burze i euro rastu

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2012. u 08:25

Na financijskim tržištima širom svijeta danas se očekuje rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile stranke koje se zalažu za mjere dogovorene s Europskom unijom i MMF-om, što je odagnalo strahovanja ulagača od izlaska Atene iz eurozone.

Od samog početka današnjeg trgovanja na azijskim burzama cijene su dionica znatno porasle, pa je japanski Nikkei indeks u 6,00 sati bio u plusu 1,8 posto. Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačali su između 0,5 i 2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,7 posto.

Sa strahom očekivani izbori u Grčkoj u nedjelju donijeli su ulagačima na svjetskim tržištima olakšanje. Nakon oko 97 posto prebrojanih glasova, Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju i u položaju je da, zajedno sa socijalističkim Pasokom, formira koalicijsku vladu koja će nastaviti provoditi mjere koje je bivša vlada dogovorila s EU-om i MMF-om kako bi dobila paket pomoći od 130 milijardi eura i tako izbjegla bankrot.

Ulagači na svjetskim tržištima plašili su da će pobijediti SYRIZA, radikalna ljevičarska stranka, koja se protivi smanjenju plaća i mirovina, otkazima u javnim službama te ostalim mjerama proračunske štednje, što bi Grčku dovelo na put izlaska iz eurozone, a na financijskim tržištima izazvalo velike potrese.

Čelnici najmoćnijih središnjih banaka u svijetu čak su poručivali da će u tom slučaju intervenirati kako bi stabilizirali financijska tržišta. No, kako je ta opasnost izbjegnuta, jutros na azijskim burzama, koje su prve otvorene, vlada dobro raspoloženje.

Osjetno su porasli i američki te europski terminski indeksi, što najavljuje rast cijena dionica na europskim burzama i Wall Streetu. Najvažniji američki S&P 500 terminski indeks trenutačno je na dobitku 0,5 posto.

„Na svjetskim će tržištima danas definitivno vladati dobro raspoloženje. Pitanje je samo hoće li se i idućih dana uspon cijena dionica održati, s obzirom da još ima dosta problema koje treba riješiti, od fiskalnih dubioza u eurozoni, do golemih gubitaka španjolskih banaka“, kaže Masayuki Doshida, analitičar u tvrtki Rakuten Securities.

Uz cijene dionica, jutros su porasle i cijene sirovina, pa je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila 1 posto, na 84,85 dolara po barelu. Pala je samo cijena zlata, nakon što je šest dana neprestano rasla jer su se ulagači uoči grčkih izbora klonili rizičnijih investicija i ulagali u sigurnije, kao što su plemenite kovine. Cijena zlata skliznula je jutros 0,8 posto, na 1.615 dolara po unci.

Pobjeda konzervativnih snaga na izborima u Grčkoj potaknula je i snažan rast eura, koji je tjednima bio pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od raspada eurozone. Jutros je na valutnim tržištima tečaj eura skočio na 1,2748 dolara, najvišu razinu u mjesec dana, dok je u petak vrijedio oko 1,2640 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 99,45 jena, koliko je iznosila u petak, na 100,50 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao 78,70 na 79,20 jena.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close