Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj su: konobar, prodavač, kuhar, programer..

Autor: Poslovni.hr , 03. srpanj 2012. u 11:35

Najtraženija zanimanja prema israživanju portala MojPosao u prvoj polovici 2012. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, terenski komercijalist, frizer.



PXL

Na portalu MojPosao u prvom polugodištu ove godine objavljeno je više od 7.000 natječaja za različita radna mjesta, što je povećanje od 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženije zanimanje: konobar

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2012. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, komercijalist, vozač, agent u pozivnom centru, terenski komercijalist, frizer.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

Prodaja (Trgovina) – 28 posto oglasa i 30 posto životopisa
Turizam i ugostiteljstvo – 21 posto oglasa i 18 posto životopisa
Administrativna zanimanja – 9 posto oglasa i 22 posto životopisa

Najdeficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika ponuda poslova) u prvoj polovici 2012. bile su ‘Zdravstvo i socijalni rad’, ‘Turizam i ugostiteljstvo’ te ‘Strojarstvo i brodogradnja’. Najsuficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima) u prvoj polovici 2011. bile su ‘Ljudski resursi’, ‘Bankarstvo’ te ‘Skladištenje i logistika’.

Poslodavci oprezni u novim zapošljavanjima

Poslodavci su u prvoj polovici 2012.godine najviše tražili zaposlenike za stalni radni odnos – više od polovice oglasa (55 posto) oglasa odnosilo se na takvu vrstu zaposlenja, iako je to 12 posto manje nego u prvoj polovici 2011. godine. U 53 posto oglasa tražilo se zaposlenike za rad na određeno, dok se 18 posto odnosilo na honorarni rad.1 Poslodavci i dalje najmanje traže studente (7 posto oglasa).
S druge strane, 94 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no više od polovice je bilo zainteresirano i za honorarni posao (56 posto ). Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Najčešći uvjeti: srednja stručna sprema, iskustvo, engleski jezik i osnovne računalne vještine

Poslodavcima je i dalje bitno radno iskustvo kandidata. U gotovo polovici oglasa (48 posto) tražilo se radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, u prosjeku 2 godine i 8 mjeseci. Zaposlenici sa srednjom stručnom spremom su i dalje najtraženiji profil kandidata – u 55 posto oglasa poslodavci navode srednju stručnu spremu kao uvjet.

Spomenutim potrebama poslodavaca odgovaraju profili posloprimaca budući da je malo više od polovice korisnika portala MojPosao u svojim profilima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.
Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa traženo je aktivno poznavanje engleskog jezika (41 posto oglasa), što je 8 posto manje nego prošle godine, dok su ostali jezici manje zastupljeni. Oko tri četvrtine posloprimaca (78 posto ) je u svojim životopisima navelo aktivno poznavanje engleskog jezika, što je isti omjer kao i prošle godine. U 31 posto oglasa navedeno je poznavanje rada na računalu kao uvjet za dobivanje posla. U većini oglasa se navedeni uvjet odnosi na poznavanje rada u Wordu (92 posto ) i Excelu (87 posto ).

Porast broja oglasa za osobe s invaliditetom, a pad oglasa za inozemstvo

Tijekom prve polovice 2012. godine poslodavci su objavili 284 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za to radno mjesto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ove godine je takvih oglasa 24 posto više. Najveći broj oglasa objavljen je u kategorijama ‘Prodaja (Trgovina)’ te ‘IT i telekomunikacije’. Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 166 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, što je 5% manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je objavljeno 175 oglasa za inozemstvo. Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je iz kategorije ‘IT i telekomunikacije’, ‘Strojarstvo i brodogradnja’ te ‘Elektrotehnika’. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

je, s tim da su zaboravili navesti apsolutno najtraženije zanimanje “činovnik u državnoj upravi”, ali ti poslovi se ne dobivaju preko oglasa.

Nema šta, “zemlja znanja”.

New Report

Close