Na Wall Streetu oprezno zbog europske krize

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2012. u 08:30

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna, jer je ulagače ohrabrilo jačanje američkog uslužnog sektora, no trgovalo se oprezno zbog produbljivanja europske dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 26 bodova, ili 0,22 posto, na 12.127 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 1.285 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 2.778 bodova. Nakon niza slabih gospodarskih podataka posljednjih tjedana, jučer je ulagače ohrabrila vijest da je aktivnost u američkom uslužnom sektoru blago ojačala. ISM indeks Instituta za menadžere nabave porastao je u svibnju s 53,5 na 53,7 bodova, dok se očekivala stagnacija.

Najviše su porasle cijene dionica banaka. S&P indeks financijskog sektora skočio je 1,7 posto, no to se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena, s obzirom da je od početka svibnja taj sektor izgubio oko 13 posto. Analitičari nisu baš optimistični po pitanju daljnjeg razvoja situacije na tržištu jer se europska dužnička kriza produbljuje. “Ne bi me iznenadilo kada bi se rast cijena dionica nastavio, no pravo je pitanje želite li doista riskirati i posegnuti za sitnišem ispred nadolazećeg buldožera”, kaže James Dailey, portfelj menadžer u fondu TEAM Financial Asset Management.

Ni jučerašnja telefonska konferencija na kojoj su ministri financija skupine G7 najvećih industrijskih zemalja razgovarali o dužničkoj krizi nije dala konkretne rezultate. Ministri su poručili samo da prate situaciju. “Konferencija je razočarala jer nema zajedničke izjave. Šutnja ministara znači ili da se priprema nešto veliko, ili da se nisu uspjeli dogovoriti”, kaže Kathy Lien, direktorica u tvrtki GFT.

U međuvremenu, situacija u Španjolskoj, koja je na čelu liste najvećih rizika zamijenila Grčku, dodatno se pogoršala. Tamošnji ministar financija Cristobal Montoro kazao je jučer da su visoki troškovi zaduživanja praktično isključili četvrto po veličini gospodarstvo eurozone s tržišta obveznica i da bi Europska unija trebala pomoći u dokapitalizaciji prezaduženih španjolskih banaka. Ulagačima još preostaje nada da će čelnici Europske središnje banke na sjednici u srijedu pokazati spremnost da poduzmu mjere za ublažavanje financijske krize u eurozoni.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Frankfurtski DAX oslabio je 0,15 posto, na 5.969 bodova, dok je pariški CAC ojačao 1,07 posto, na 2.986 bodova. Na Londonskoj se burzi nije radilo zbog obilježavanja 60 godina vladavine kraljice Elizabete II.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close