Mađari se ne boje EU, Orban ipak udara na neovisnost Narodne banke

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2011. u 15:45

Mađarski parlament usvojio je u petak kontroverzni zakon o reformi Narodne banke, koji povećava utjecaj konzervativne vlade premijera Viktora Orbana na tu instituciju koja bi trebala biti neovisna.

Zakon je usvojen unatoč kritikama Europske unije, Europske središnje banke (ECB) i MMF-a, koji su zbog toga prekinuli pregovore s Orbanom o novoj financijskoj pomoći. Mađarskoj treba pomoć od 15 do 20 milijardi eura jer joj je kreditni rejting postao bezvrijedan, a prinosi na obveznice premašili su devet posto. Zakon o reformi Narodne banke usvojen je s 293 glasa za, četiri protiv, uz jedan suzdržan, zahvaljujući dvotrećinskoj većini koju ima Orbanova stranka Fidesz. Tom reformom guverner Narodne banke ostaje bez prava izbora svojih zamjenika, čiji se broj povećava s dva na tri, i koje će ubuduće imenovati predsjednik vlade.

Monetarno vijeće banke, koje odlučuje o politici kamatnih stopa, povećat će se sa sedam na devet članova. Dvoje novih vanjskih članova, kao i drugih četvero, imenovat će parlament, dakle Fidesz. Svojeg novog trećeg zamjenika guverner banke Andras Simor ocijenio je već “političkim komesarem”. Reforma Mađarske narodne banke znači da vlada “u potpunosti preuzima vlast” nad njom, rekao je ranije Simor u razgovoru za portal Index. Orban je nezadovoljan Simorom zbog njegove politike visokih kamatnih stopa. Parlament je također usvojio izmjenu ustava kako bi u budućnosti omogućio spajanje Narodne banke s Agencijom za nadzor financijskih institucija (PSZAF). Radom Narodne banke i regulatorne agencije PSZAF upravljat će zajedno nova struktura, čijeg će predsjednika imenovati predsjednik države Pal Schmitt, Orbanov saveznik. “Ustavni amandman koji je stvorio pravnu mogućnost spajanja Mađarske narodne banke s PSZAF-om dovodi u opasnost mađarsku gospodarsku stabilnost i time je protivan mađarskim interesima”, priopćila je Narodna banka na svojoj internetskoj stranici uoči glasovanja parlamenta.

(Hina / pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close