Jovanović i Hajdaš Dončić na dnevnom redu Sabora

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2012. u 11:45
PXL

Hrvatski sabor jutros je počeo svoju 4. sjednicu u sedmom sazivu koja bi trebala trajati četiri tjedna, odnosno do 11. svibnja.

Zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu su, uz jutros dopunjenih osam točaka, ukupno 32 točke. Među novim točkama je i prijedlog za iskazivanje povjerenja novom ministru prometa, pomorstva i infrastrukture Siniši Hajdaš Dončiću, koji će na toj dužnosti zamijeniti Zlatka Komadinu koji je mjesto ministra napustio zbog zdravstvenih razloga. U dnevni red uvršten je i HDZ-ov prijedlog za iskazivanje nepovjerenja ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

Vlada je predložila osam zakonskih prijedloga, među kojima i izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se kani Markov trg ponovno otvoriti za mirna javna okupljanja i prosvjede, nakon što je na tom trgu sedam godina bilo zabranjeno prosvjedovati. Na dnevnom redu je i nekoliko oporbenih zakona, među kojima i prijedlozi HDZ-a i Hrvatskih laburista da se izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika pravo na tzv. povlaštenu mirovinu ukine i za Predsjednika Republike.

Josip Salapić je u ime HDZ-a prigovorio Vladi da u Sabor šalje premalo zakona, i to gotovo sve po hitnom postupku, što je, ocijenio je, potvrda da Vlada ne radi dovoljno. Odgovorio mu je predsjednik Sabora Boris Šprem, ističući kako nije istina da Vlada ne radi dobro svoj posao, a zanimljivim je ocijenio to što je HDZ svoje zakonske prijedloge u proceduru uputio po hitnom postupku. Protiv hitnosti postupka za predložene zakone izjasnio se i HDSSB.

HDSSB je zatražio stanku kako bi iznio svoj stav o odluci saborskog Predsjedništva da Sabor ukine svoje pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu, no Šprem je kazao da će stanku odobriti nakon aktualnog prijepodneva, odnosno kada Sabor počne raspravljati po dnevnom redu.

Zoran Vinković je u ime HDSSB-a naglasio kako spomenuta odluka Predsjedništva zahtijeva raspravu na plenarnoj sjednici, prigovorivši što Šprem nije odmah odredio stanku, te zatražio da se o tome očituje Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. U sabornici je počelo aktualno prijepodne tijekom kojega će 40-ak zastupnika postavljati pitanja premijeru Zoranu Milanoviću i članovima Vlade.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close