Japanski Asahi glavni kandidat za kupnju vlasnika Zagrebačke pivovare

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2012. u 12:10

Japanska pivarska kompanija Asahi pojavila se kao glavni kandidat za kupnju istočnoeuropske pivarske grupacije StarBev, koju bi private equity fond CVC Capital Partners mogao prodati za 3 milijarde dolara, objavio je Reuters pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom.

Inače, u sklopu StarBeva posluje i Zagrebačka pivovara. CVC Capital kupio je StarBev u prosincu 2009. godine (prijašnji vlasnik tog biznisa bio je AB InBev), a uskoro se priprema prodati kompaniju nakon što je interes iskazalo nekoliko globalnih pivarskih grupacija. “Asahi je ponudio veliku cijenu i odluka se može očekivati kroz dva tjedna”, kazao je Reutersu izvor upoznat sa procesom prodaje.

Podsjetimo, AB Inbev je poslovanje u srednjoj Europi uključujući Zagrebačku pivovaru CVC-u prodao prije tri godine za oko 3 milijarde dolara kako bi se fokusirao na temeljne brendove piva, kao što su Stella Artois, Beck’s, Bass i Hoegaarden.

Najveće zanimanje za StarBev, osim Asahija, dosad su iskazali Carlsberg, SABMiller, ali i AB-InBev, dok su ostali veći pivari poput Heinekena i Molson Coorsa iskazali manji entuzijazam, piše Reuters. “Očekujemo rezultate u sljedeća dva tjedna i cijela priča se vrti oko Asahija”, tvrdi jedan od izvora.

Preporučamo:

Japanci u pohodu na regionalno tržište piva

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close