Google kupuje Motorolu za 12,5 milijardi dolara

Autor: Tomislav Hrastovčak , 15. kolovoz 2011. u 15:50

Vrlo živo tržište mobitela i mobilnih aplikacija upravo je postalo još zanimljivije. Naime, internetski div Google danas je objavio kako je sklopio sporazum o preuzimanju kompanije Motorola Mobility, što će rezultirati njegovom najvećom akvizicijom dosad.

Vrijednost transakcije iznosi 12,5 milijardi dolara, odnosno dioničarima Motorole će sukladno sporazumu biti isplaćeno 40 dolara po dionici. To predstavlja 63 posto premije u odnosu na zaključnu cijenu Motorolinih dionica u petak. Upravni odbori obiju kompanija odobrili su transakciju. U Googleu očekuju da će pomoću navedene akvizicije unaprijediti ‘’ekosustav’’ stvoren oko svoje mobilne platforme Android, te dodatno potaknuti konkurentsku utakmicu na mobilnom tržištu.

Kompaniji iz Mountain Viewa pripast će i više od 17 tisuća patenata za bežične tehnologije, što je vjerojatno jedan od ključnih povoda za preuzimanje. Očekuje se da će transakcija biti zaključena do kraja ove ili početka iduće godine, nakon što dobije zeleno svjetlo Motorolinih dioničara i tržišnih regulatora. Nakon toga Motorola će poslovati kao odvojena divizija.

Motorola Mobility nastala je u siječnju ove godine podjelom poslovanja grupacije Motorola Inc. na dvije zasebne tvrtke. Razdvajanje mobilnog poslovanja bilo je najavljeno još 2008. godine, ali je odgađano zbog globalne gospodarske krize. Druga tvrtka proizašla iz tog procesa je Motorola Solutions, koja proizvodi radio-opremu i uređaje za skeniranje.

Motorola slovi kao jedan od pionira industrije mobitela, a prve modele je predstavila još početkom 1980-ih. Posljednjih godina kompanija bilježi konstantan pad tržišnog udjela, pod pritiskom snažnih konkurenata poput Applea i Samsunga.

Komentirajte prvi

New Report

Close