Fed snizio procjene rasta i produžio program kupnje obveznica

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2012. u 11:35

Američka središnja banka Fed snizila je u srijedu prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda SAD-a u ovoj i idućim godinama te proširila program kupnje državnih obveznica kako bi se snizile kamatne stope i tako oživjelo gospodarstvo.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su produžiti primjenu tzv. ‘Operacije Twist’ do kraja godine i povećati njezin iznos za 267 milijardi dolara, što znači da će za taj iznos prodati kratkoročne, a kupiti dugoročne obveznice. Taj program, kojemu je cilj zadržati dugoročne kamatne stope na niskim razinama i tako potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva, trebao je isteći krajem lipnja. Predsjednik Feda Ben Bernanke poručio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je središnja banka spremna poduzeti i dodatne mjere ako to bude potrebno, s obzirom da nastavak dužničke krize u eurozoni loše utječe na američke gospodarske aktivnosti i zapošljavanje.

“Ako ne dođe do osjetnijeg poboljšanja na tržištu rada, bit će potrebne dodatne mjere. I dalje imamo na raspolaganju značajne mogućnosti da učinimo više i spremni smo to učiniti”, kazao je Bernanke. S obzirom na slabost gospodarstava širom svijeta, Fed je snizio svoje procjene gospodarskog rasta SAD-a u ovoj godini u raspon od 1,9 do 2,4 posto, dok je u travnju procjenjivao da će rast iznositi između 2,4 i 2,9 posto. Isto tako, smanjio je prognoze rasta za 2013. i 2014. godinu.

Fed je poručio i da očekuje sporiji napredak na tržištu rada nego što je procjenjivao prije samo par mjeseci, te da će se stopa nezaposlenosti do kraja ove godine kretati oko 8 posto, ili malo više. U svibnju je stopa nezaposlenosti iznosila 8,2 posto. Fedove poruke izazvale su oprezne reakcije na financijskim tržištima. Najvažniji S&P 500 indeks na Wall Streetu blago je jučer pao, kao i cijene američkih državnih obveznica. Tečaj dolara prema euru blago je oslabio, dok je prema japanskom jenu ojačao.

Mnogi ulagači očekivali su agresivniji program za kupnju obveznica. Fed je već kupio 2.300 milijardi dolara vrijedne obveznice u dvije runde tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, a ulagači se nadaju i trećoj rundi u bliskoj budućnosti, s obzirom da se rast američkog gospodarstva usporava. U prvom tromjesečju ove godine bruto domaći proizvod SAD-a porastao je svega 1,9 posto, znatno manje u odnosu na 3 posto u prethodnom kvartalu, što je nedovoljno da bi se poboljšala situacija na tržištu rada.

Američke kompanije otvaraju sve manje novih radnih mjesta, industrijska proizvodnja slabi, a povjerenje potrošača sve je niže, što znači da slabi i potrošnja, osnovna poluga rasta gospodarstva. Rizik za američko gospodarstvo predstavljaju i planirano povećanje poreza, a smanjenje državne potrošnje, kao i produbljivanje dužničke krize u eurozoni, koja je na rubu recesije. Zbog toga će Fed, poručio je, i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, pa će ključne kamatne stope na prekonoćno kreditiranje na tržištu novca barem do kraja 2014. godine ostati na rekordno niskih gotovo nula posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close