DORH će kontaktirati američko pravosuđe zbog slučaja Pfizer

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2012. u 15:50
EPA

Državno odvjetništvo RH kontaktirat će američko pravosuđe te će sukladno nalazima poduzeti odgovarajuće radnje u skladu sa zakonima RH, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja nakon što su mediji javili kako je američka farmaceutska tvrtka Pfizer, kako bi izbjegla suđenje, pristala na nagodbu i plaćanje 60 milijuna dolara kazne zbog plaćanja mita liječnicima u nekoliko zemalja među kojima je i Hrvatska.

U konkretnom slučaju radi se o događajima od 1997. do 2001. godine na što se odnosi izvješće o nagodbi tvrtke Pfizer s američkim pravosuđem, podsjeća se u priopćenju. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ističu iz Ministarstva zdravlja, svaku je farmaceutsku tvrtku obvezao Ugovorom o etičkom oglašavanju lijekova koji je uvjet da nositelj odobrenja može aplicirati sa svojim lijekom na listi lijekova HZZO-a.

Svaka farmaceutska tvrtka mora kvartalno informirati o troškovima učinjenim za oglašavanje lijekova te im nije dopušteno izravno oglašavati lijekove osiguranim osobama i izravno im dijeliti lijekove, odnosno ne mogu oglašavati lijekove koji su predmet kliničkih istraživanja u tijeku. Nije im dopušteno za propisivanje lijeka nagrađivati u novcu i bilo kojim drugim oblicima nagrađivanja. Zaposlenici HZZO-a moraju biti obaviješteni o stručnim skupovima kako bi na njima mogli biti prisutni. Ograničen je broj promotivnih posjeta liječnika te troškovi vezani za promociju lijekova kao i isplate ustanovama i zaposlenicima moraju biti transparentni. Stručni skupovi moraju imati primarno stručni karakter i dozvoljeno je svega 20 posto vremena za društvene aktivnosti, ističe se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Iz tog ministarstva poručuju kako su hrvatski liječnici vrlo odgovorni i savjesni u liječenju svojih pacijenata te nije dobro da se većina stigmatizira zbog nezakonitih radnji malog broja privilegiranih liječnika. Inače u optužba za podmićivanje odnosi se ne samo na hrvatske već i liječnike u Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i Srbiji, a sve kako bi propisivali njihove lijekove. Predsjednik Hrvatske liječničke Komore dr. Hrvoje Minigo izrazio je žaljenje što su se na popisu našli i hrvatski liječnici, iako se, kazao je još ne zna o kojim je točno imenima riječ.

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor imaju zajednički kodeks medicinske etike i deontologije u kojem stoji da liječnik osim plaće ne smije primati ništa za liječenje pacijenata, rekao je Hini dr. Minigo. “Mi kao Liječnička komora možemo, po pravomoćnoj sudskoj presudi, provesti disciplinski postupak protiv počinitelja”, pojasnio je. Mito i korupcija, poručio je, nespojivi su s liječničkom profesijom.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close