Depoziti banaka pali 1,2 posto

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2012. u 10:15

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka (depozitni novac te kunski i devizni štedni i oročeni depoziti) na kraju su siječnja iznosili 219,7 milijardi kuna, što je 2,6 milijardi kuna ili 1,2 posto manje nego na kraju 2011., stoji u analizi objavljenoj u današnjem izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Pad stanja ukupnih depozita u potpunosti je rezultat pada depozitnog novca (33,1 milijardi kuna na kraju siječnja) za nešto više od 3 milijardi kuna, navode analitičari. Depoziti u užem smislu (štedni i oročeni devizni i kunski depoziti) iznosili su 186,6 milijardi kuna, što je tek neznatno više nego na kraju 2011. godine (+0,3 posto). Na godišnjoj razini štedni i oročeni depoziti viši su za 5,6 milijardi kuna ili 3,1 posto, što je najvećim dijelom rezultat rasta kunskih depozita.

Naime, štedni i oročeni kunski depoziti na kraju su siječnja iznosili 40,9 milijardi kuna, što je 5,4 milijardi kuna više na godišnjoj razini, dok su devizni depoziti iznosili 145,7 milijardi kuna, što je tek 0,1 posto više nego na kraju siječnja prošle godine. Ipak, udio deviznih depozita u ukupnim štednim i oročenim depozitima nije se značajnije promijenio te iznosi 78 posto. Naime, viši godišnji rast kunskih depozita nije uspio vratiti iznos kunskih depozita na pretkrizne razine s obzirom da su se tijekom 2009. i 2010. kunski depoziti smanjivali, a devizni su rasli, pojašnjava se u analizi.

Promatrajući prema sektorima, depoziti stanovništva i dalje bilježe blagi rast. Na kraju su siječnja iznosili 147,9 milijardi kuna, što je 0,5 posto više nego na kraju prosinca te 6,7 milijardi kuna ili 4,8 posto više nego na kraju prosinca 2011. S druge strane, depoziti poduzeća od kraja 2008. gotovo neprekidno bilježe godišnje stope pada.

Na kraju su siječnja iznosili nešto manje od 27 milijardi kuna, što je 5,8 milijardi kuna manje u odnosu na kraj 2008. Iako je štedni potencijal stanovništva smanjen zbog stagnacije realnih dohodaka i rasta nezaposlenosti, štednja ipak blago raste odražavajući tako neizvjesnost i manju sklonost potrošnji, pišu RBA analitičari. S druge strane, zbog otežanih uvjeta poslovanja, rast depozita poduzeća analitičari ne očekuju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close