Počinje nadmetanje zainteresiranih za preuzimanje posrnule Hercegovačke banke

Autor: Milan Šutalo , 11. prosinac 2008. u 22:00

U pozivu je precizirano da ponude mogu dati svi građani i tvrtke iz BiH, kao i iz inozemstva

Optužbe o nestanku novca iz Hercegovačke banke demantirala je sama Toby Robinson. Potencijalni investitori pozvani su u četvrtak da podnesu svoje ponude za, kako je navedeno u javnom pozivu, dokapitalizaciju, kupnju, spajanje s drugim bankama ili pripajanje drugoj banci Hercegovačke banke iz Mostara.

Poziv je u bosanskohercegovačkim dnevnim novinama objavio privremeni upravitelj banke Nikola Fabijanić, kojeg je na tu dužnost prije dvije godine imenovala Agencija za bankarstvo nakon što je tadašnji visoki predstavnik smijenio dotadašnju privremenu upraviteljicu Hercegovačke banke Toby Robinson.

Neosnovane optužbe
Podsjetimo, Hercegovačka banka osnovana je 1997. godine i bila je jedna od najuspješnijih banaka u BiH. Pod optužbom da je iz banke nestalo 54 milijuna kuna koje je hrvatska Vlada slala Hrvatima u BiH i da bi taj novac mogao biti iskorišten za financiranje Hrvatske samouprave, čije je osnivanje označeno kao rušenje Daytonskog sporazuma – Hercegovačku banku 2001. zauzele su međunarodne vojne snage (SFOR), ovlasti uprave, dioničara i zaposlenika su suspendirane, novac klijenata blokiran, a za privremenu upraviteljicu imenovana je Amerikanka Toby Robinson. Optužbe o nestanku novca poslije je demantirala sama upraviteljica Robinson, koja je, nakon što 2006. nije prihvatila ponudu Varaždinske Fima banke i Validus fonda za preuzimanje banke, smijenjena s te dužnosti, a Hercegovačka banka predana na upravljanje Federalnoj agenciji za bankarstvo. U javnom pozivu upravitelja Fabijanića precizirano je da ponude za preuzimanje Hercegovačke banke mogu dostaviti sve pravne i fizičke osobe iz BiH, banke koje posluju na teritoriju BiH, kao i inozemne banke koje od Federalne agencije za bankarstvo dobiju dozvolu za osnivanje poslovnice u BiH. Pravo prvokupa imat će bivši dioničari Hercegovačke banke. Podsjetimo, riječ je o dvadeset tri privatne tvrtke s hrvatskih područja u BiH. Potencijalni investitori će, da bi dobili na uvid dokumentaciju o poslovanju banke uz potpisivanje izjave o povjerljivosti, morati položiti depozit u iznosu od 10.000 KM na račun Hercegovačke banke kod UniCredit banke Mostar.

Analiza poslovanja
Petnaest dana nakon obavljene analize poslovanja, a najkasnije u roku 90 dana od objave javnog poziva, potencijalni investitori trebaju podnijeti završnu ponudu za dokapitalizaciju, kupnju ili pripajanje Hercegovačke banke drugoj banci. Ponuda treba sadržavati iznos dokapitalizacije ili kupovnu cijenu banke, odnosno plan spajanja ili pripajanja banke, zatim izvore financijskih sredstava za dokapitalizaciju ili kupnju, namjere u vezi s upravljanjem, uposlenicima i nastavkom poslovanja. Hercegovačka banka trenutno ima 14 poslovnica, na prostoru Federacije BiH.

izdvojeno

Intesa ne želi Hercegovačku
Kao mogući preuzimatelji spominjani su banka Intesa Sanpaolo BiH i Fima banka. Direktor talijanske Intese Sanpaolo BiH Amer Krkalić izjavio je nedavno za Poslovni dnevnik kako od vlasnika iz Italije nema “indicija da su zainteresirani za Hercegovačku banku”.

Komentirajte prvi

New Report

Close