Grupa ICF želi do 2012. imati promet veći od milijarde eura

Autor: Antonela Zečević , 20. veljača 2008. u 06:30

ICF Invest dobio je novog suvlasnika i predsjednika Velimira Šonju koji se pridružio Igoru Norišiću

Kao nezavisni pružatelj usluga investicijskog bankarstva predstavila se proširena grupa ICF, najavivši svoj ambiciozan cilj u idućih pet godina, a to je da postane vodeći regionalni partner tržišnim liderima u Hrvatskoj i šire. Kako su najavili, grupa ICF će nastojati postati most za investicijsko bankarstvo i upravljanje imovinom prema jugoistočnoj Europi za klijente iz EU, ali i obrnuto te će raditi na stvaranju mreže partnera.

Među tri vodeća
Na predstavljanju grupe i njezine strategije ICF 2012. Ratko Bajakić je izjavio kako je cilj grupe da do 2012. godine uđe među tri vodeća brokerska društva s ukupnim prometom većim od milijarde eura. Kao prednost grupe ICF Ratko Bajakić je istaknuo sposobnost zadovoljenja klijenata koje je najprije utemeljeno na znanju i međunarodnom iskustvu okupljenoga stručnog tima, ali i inovativnosti i sposobnosti otvaranja novih tržišta te strukturiranja novih financijskih proizvoda i usluga. Zvonimir Antičić smatra da svoju prednost kao grupa vide u objedinjenom iskustvu koje su stekli u Hrvatskoj i inozemstvu zbog kojeg lakše mogu vidjeti razliku između “onoga što bi se trebalo učiniti” i stvarnosti, odnosno onoga što se može implementirati. U odnosu na velike bankovne grupe smatraju se samostalnijima i pouzdanijima čime svojim klijentima jamče objektivnost i najbolja rješenja ponajprije zbog slobode ICF-a u formiranju partnerskih odnosa s različitim financijskim posrednicima na različitim tržištima.

Rast equity industrije
Samim time konkurenciju ne smatramo prijetećom, nego dobrodošlom s obzirom na to da je Hrvatska na sigurnom putu prema EU i da se više neće moći zarađivati i živjeti radeći samo u Hrvatskoj te da će biti dovoljno posla jer je private equity industrija brzorastuća i u usponu, dodaje Bajakić. Slijedom ciljeva nužno je bilo organizirati tvrtku na novim principima, što u prvom redu znači njezino proširivanje i samim tim dovođenje kadrovskih pojačanja. Pomalo u šali novi suvlasnik i član Uprave Mladen Markoč, koji je došao iz odvjetničkog ureda Bogdanović, Dolički & Partneri, rekao je kako se dosadašnji prvi čovjek ICF-a Ratko Bajakić odlučio na podjelu kontrole nad tvrtkom i suradnju s odvjetnicima, što on itekako podržava. Osim Mladena Markoča timu ICF-a pridružili su se Velimir Šonje, Grigor Vidmar, Zvonimir Antičić. Tvrtka ICF bavit će se strategijom, IT-om, usklađivanjem i kontrolingom te brend menadžmentom i PR-om za svoja četiri povezana društva u kojima ima većinsko vlasništvo. Jedno od tih društava, ICF Invest, već je ostvarivalo dobre rezultate u upravljanju i administriranju trima otvorenim fondovima preko kojih upravlja s oko 63 milijuna eura. ICF Invest je dobio novog suvlasnika i predsjednika Velimira Šonju koji se pridružio Igoru Norišiću, članu Uprave kao i fond-menadžeru Krešimiru Kuntiću koji je također postao suvlasnik. Nove usluge tog društva odnose se na individualne investicijske savjete, na nove otvorene fondove kao što su Emerging Markets, Western Europe Blue Chip. Također tu su posebno konstruirani portfelji, privatni fondovi te zatvoreni equity fond.

Od 2002. među pet vodećih brokera

ICF Capital, brokersko društvo, bavit će se tržištima kapitala i internetskom trgovinom, a u proteklih pet godina redovito je bilo među prvih pet brokerskih kuća, dok će u budućnosti surađivati kroz partnerske odnose sa svjetskim brokerskim kućama. Primjerice, sudjelovali su u nekim od najvećih transakcija na tržištu kapitala kao što je IPO Ingre, vrijedan oko 45 milijuna eura, a o tom obavljenom poslu govori i dolazak na predstavljanje predsjednika Uprave Ingre Igora Oppenheima. Za privatna ulaganja, restrukturiranje i korporativne financije kroz društvo ICF Consult brinut će se suvlasnici i članovi Uprave Grigor Vidmar i Zvonimir Antičić. Kako bi grupa upotpunila i objedinila lepezu usluga svojim klijentima, pridružila je i nezavisnu konzultantsku agenciju Arhiv analitiku kojom upravljaju Velimir Šonje i Goran Pavlović.




Komentirajte prvi

New Report

Close