EU razmatra kazneni progon za manipulacije Liborom

Autor: Marina Biluš , 09. srpanj 2012. u 22:00

Novi bi zakonski prijedlog, na kojem radi regulator, manipulacije kakve su se dokazale istragom u aferi Libor tretirao kao kazneno djelo te bi propisao sankcije

Međunarodni se skandal manipulacije Liborom ne stišava, a cijela afera mogla bi isprovocirati puno strože sankcije za one koji u budućnosti nastave “petljati” s tom međubankarskom kamatom. Čelnici Europske unije mogli bi uskoro razmatrati prijedlog da se manipulatore kriminalno goni, što je medijima potvrdio povjerenik Europske komisije za regulaciju financijskog tržišta Michael Barnier, koji je izjavio da je petljanje s Liborom izdaja s mogućim sistemskim posljedicama.

‘Izvući pouku iz afere’
“Moramo izvući pouku iz ove afere. Namjeravamo zatvoriti regulatornu rupu tako što ćemo manipulacije Liborom uključiti u zakonske prijedloge povezane sa zloporabom na financijskim tržištima”, prenio je njegove riječi glasnogovornik. Drugim riječima, novi bi prijedlog regulatora, o kojem će se pregovarati u Europskom parlamentu i vladama zemalja članica, manipulacije kakve su se dokazale istragom u aferi Libor tretirao kao kazneno djelo te bi propisao sankcije. Prođe li kod europskih parlamentaraca novi propis koji formalno mora predložiti Europska komisija, kazneni progon vrijedio bi u svih 27 zemalja članica EU. No prije same rasprave Barnier i njegov tim trebaju ispitati situaciju i osmisliti kako konkretno primijeniti nova pravila igre, što bi, prema Financial Timesu, moglo potrajati i nekoliko mjeseci. Što se same istrage o manipulacijama međubankarskom kamatom tiče, ona se osim u Europi provodi i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Japanu, no dosad je najviše prašine digla u Velikoj Britaniji, u kojoj je top-tema već desetak dana.

Britanija u fokusu
“Brda su se zatresla” kada je objavljeno da će zbog krivnje u financijskom skandalu britanska banka Barclays platiti 290 milijuna funti kazne. Ubrzo je uslijedila “sječa glava”. Prvo je ostavku podnio prvi čovjek banke Marcus Agius, a potom je na odlazak prisiljen i izvršni direktor Bob Diamond. Njegova uloga u cijelom skandalu dodatno je dobila na težini jer je upravo preko njega u aferi isplivalo i ime britanskog viceguvernera Paula Tuckera. Naime, taj je pretendent na čelnu poziciju u Bank of England navodno s Diamondom telefonski 2008. godine raspravljao o razini Libora i sugerirao neke poteze pa je istraga došla do samoga vrha središnje banke. Mogućega budućeg guvernera u ponedjeljak je čekao težak dan jer je morao izaći pred poseban istražni odbor i objasniti svoju ulogu u skandalu koji potresa zemlju, no vijesti sa saslušanja do zaključenja broja nije bilo.

Rešetanje viceguvernera
Među ostalim morat će svjedočiti je li u sve umiješan i državni tajnik Sir Jeremy Heywood, koji je, prema nekim izvorima, bio “misteriozna” veza između Tuckera i Barclaysa. Međutim, glavno pitanje na koje će viceguverner morati odgovoriti je je li bio svjestan da je manipulacija međubankarskom kamatom zapravo bila uobičajena praksa i zašto nije ništa poduzeo.

Komentirajte prvi

New Report

Close