EK revidira Direktivu o prospektu

Autor: Karlo Vajdić , 15. siječanj 2009. u 22:00

Direktiva o prospektu mijenja se jer pojedine odredbe stvaraju prevelik trošak za kompanije koje izdaju vrijednosnice

Europska komisija objavila je ovih dana kako namjerava revidirati i pojednostavniti Direktivu o prospektu koji prati izdanja vrijednosnih papira. Zbog toga je EK zatražio od zainteresiranih strana – investitora, malih dioničara, kompanija izdavača te svih ostalih igrača na tržištu kapitala – da podnesu svoja mišljenja o predloženim promjenama. Komisija kaže kako joj je namjera “poboljšati i pojednostaviti” direktivu te “smanjiti administrativni teret za kompanije”. Mišljenja i primjedbe na prijedloge primaju se do sredine ožujka. Direktiva o prospektu inače ima zadatak investitorima osigurati jasne i nedvosmislene informacije kada donose ulagačke odluke.

Detaljne informacije
Prospekt se izdaje prilikom emisije vrijednosnih papira, odnosno kad kompanija odluči izdati dionice ili obveznice te ih ponuditi javnosti. U prospektu se nalaze vrlo detaljne informacije o poslovanju kompanije koja izdaje vrijednosnice, no često su ti prospekti vrlo iscrpni što dovodi do zbunjivanja investitora i nemogućnosti da se pravilno procijeni rizik ulaganja. Povjerenik EK za unutarnje tržište i usluge Charlie McCreevy izjavio je kako Komisija želi poboljšati direktivu “kako bi ispunjavala potrebe izdavača i ulagača te uklonila nepotrebne zapreke za kompanije”.

Nepotrebne zapreke
U Komisiji kažu kako je “općenito većina igrača na tržištu kapitala zadovoljna s transparentnošću koju je postavila sadašnja direktiva”. No identificirani su neki dijelovi koji bi mogli “u praksi stvoriti nepotrebne zapreke i neopravdane troškove” za izdavače i financijske institucije. Posebno se to odnosi na definicije kvalificiranih investitora, izuzetke od javnih ponuda, reviziju godišnje obveze objavljivanja informacija, rokove u kojima se može iskoristiti pravo na povlačenje nakon što se već izdani prospekt dopuni te na domet same direktive, odnosno njezinu primjenu na tržištu EU. Osim toga razmatrat će se i neka druga pitanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close