Britanski regulatori traže strožu kontrolu izračuna Libora

Autor: Tin Bašić , 01. srpanj 2012. u 22:00

Zahtjev za intervencijom kod vladinih dužnosnika došao jedan nakon što je Barclays postigao nagodbe s američkim i britanskim regulatorima

Izračun jedne od najpoznatijih kamatnih stopa za međubankarske pozajmice na svijetu, Libor, mogli bi ubuduće kontrolirati britanski regulatori. S obzirom na to da su banke koje su svakodnevno izračunavale Libor, čini se, manipulirale tim izračunima, Britansko udruženje bankara (BBA) tražilo je intervenciju vladinih dužnosnika. “Sada pitamo vlasti da razmotre na koji bi se način u budućnosti trebao regulirati mehanizam izračunavanja Libora”, stoji u priopćenju BBA.

Glavna meta
Taj potez došao je samo dan nakon što je britanska banka Barclays postigla nagodbe s američkim i britanskim regulatorima o okončanju istrage koja je trebala utvrditi jesu li njezini zaposlenici manipulirali Liborom. Barclays je sklopio nagodbu s američkom Komisijom za terminske ugovore za kupovinu roba i s britanskom Agencijom za financijske usluge. Američki regulator odredio je britanskoj banci novčanu kaznu od 200 milijuna dolara, a britanski ju je kaznio s rekordnih 59,5 milijuna funti. Iako su gotovo sve banke zastupljene u istrazi dobile sudske zahtjeve za dostavom odgovarajućih dokumenata, Barclays je izabran za glavnu metu istrage. Razlog tomu su poruke elektroničke pošte koje su navodile na zaključak da su trgovci u banci i osobe nadležne za izračun Libora možda prekršili načelo povjerljivosti podataka. Regulatori gotovo desetak zemalja iz cijelog svijeta istražuju sumnje o mogućoj manipulaciji Liborom i dvije slične kamatne stope koje svakodnevno utvrđuju bankovni paneli u Londonu, Tokiju i Bruxellesu. U priopćenju BBA, ta je bankarska udruga bila “šokirana” postignutom nagodboma Barclaysa i američkih i britanskih regulatora.

Ni u najluđim snovima
Sporazum bi čak mogao rezultirati tima da će i ostale banke postići takav dogovor, što bi moglo rezultirati odštetama od ukupno nekoliko milijardi dolara. “Mislim da u našim najluđim snovima nismo mogli predvidjeti da će naše inicijalne zabrinutosti oko Libora ovako rezultirati”, izjavila je izvršna direktorica BBA Angela Knight. Inače, Libor predstavlja osnovu za ugovore širom svijeta čija vrijednost premašuje 350 tisuća milijardi dolara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

američki i britanski regulatori…
Američki se nagode, britanski nastradaju scenario.
Američki FED – federalne rezerve nije državna nego privatna institucija, u rukama privatnog kapitala.
11 ili 9 je sjedišta FEDa u US. Ako ne znate kolike su međunarodne pričuve jedne države i to još supervelesile, kojoj su obv pričuve 10% – ne znate koliko novca će/smije štampati. Onda uzalud i računanje libora i kreditni rejtinzi država i banaka. Usput, tko nadzire količinu obv i međun pričuva u USA da sa sigurnošću može reći US sveukupno u zlatu imaju xy tona?
Učimo da je kriza u USA 2008 izazvana bailoutom 7 kraljeva bankarstva koji su povukli se s tržišta i time prouzrokovali slom na burzi kapitala i ostalim stock.
Za 2012 by anonymous vele ameri printaju 17.000 mird novih usdolara. I nitko im ne može ništa.

Nama to puno ništa ne znači, Dow index se drži na vrhu, prenapuhan je, dok se crobex vuče po dnu. Nisu nas navukli na igru i to je ok. A mogu nas srediti u dva dana, o njim a je interesantnije Kosovo – i to je dobro.

New Report

Close